HIK vann rysarderby

thumb_nyheter_3_8_2011EIF - FC HIK 1 - 2 (0 - 2)

VN_fyrkantslogo_orginalDet är FC HIK som är västnyländska kungen i herrtrean, zon 1, för tillfället trots att EIF leder serien i överlägsen stil. Det blev ett hett lokalderby på onsdagskvällen som Hicken vann 2–1.

Första mötet mellan FC HIK och EIF i början av säsongen i Hangö slutade 1–1 och det var 850 förväntansfulla derbyälskare som samlats till Centrumplan i Ekenäs för att ta del av en ny dust. Båda lagen kom till matchen i toppform och hade ett fint poängsaldo att visa upp från de senaste matchomgångarna. Men det var
    FC HIK som genast från början visade var skåpet skulle stå på Centrumplanen. Det var bortalaget Hicken som gång på gång snurrade upp serieledarna, medan EIF inte kom till några lägen alls. Och första målet kom inte helt oväntat efter bara åtta minuter då bortalaget slog en kort hörna som hittade Tom Enberg en halvmeter framför mål efter struligt försvarsspel och en mystisk studs som Forsström i målet fumlade med, och Enberg kunde bara lägga in den. Bara tio minuter senare kunde Marcello Ribeiro snygg skjuta in ett riktigt drömmål från vänsterkanten över en chanslös Forsström. Överkörningen fortsatte hela första halvleken ut då EIF bara hade en enda riktig målchans på hela halvleken.

Två röda kortför Hicken

I andra halvleken fortsatte övertaget för bortalaget. Och trots att Hickens stabila försvarsklippa Allysson Soares och Andreas Björkqvist skadade sig strax före paus kunde inte EIF skapa några gyllene målchanser. Och snart tog känslorna över. Domaren var otroligt givmild med sina gula kort och allting gick överstyr. Först åkte Kristian Fast på sin andra varning för kvällen och åkte ut från planen, och därefter var det Da Silvas tur. I samma veva som Da Silvas röda kort blev även Steven Perry nerriven i straffområdet som slutade med att domaren pekade på straffpunkten. Calle Forsström förvaltade straffen snyggt, och 1–2 stod det alltså i sjuttionde minuten. Men trots 11–9 övertag för EIF kunde man inte bygga upp något av värde och stämningen på planen blev bara värre ju längre matchklockan tickade. Men tiden tog slut och 2–1 samt serieledande EIF:s första förlust för säsongen var ett faktum.

"Typisk derbymatch"

– Visst är det ganska skönt för mig och Danne som är Ekenäskillar, nu kan vi gå med ett brett leende på. Men synd att vinsten kom så här. Domaren förstörde lite matchen, konstaterar Nico Selenius i Hickenmålet som skötte sin uppgift med bravur.

Och trots att han tror att EIF tar hem segern i division 3 var det en betydelsefull vinst för Hangölaget som ligger på en tredje plats i tabellen.
    – Det här visar att vi har en bra nivå. Och vi har haft ett bra lyft i laget sedan Pellikka kom som tränare, om vi håller det här drivet som vi har nu kommer vi att nå andra platsen.

Även Timo Brotkin i EIF var missnöjd med domarens insats.
    – Domarna tappade tyvärr kontrollen. Och det var mycket känslor inblandat, det var en typisk derbymatch. Man var lite extra taggad.

Brotkin var inte heller allt för imponerad av EIF:s insats.
    – Vi började stressa och skapade inte mycket. De förtjänade segern i dag. Vi visste alla att förlusten skulle komma, men synd att den kom mot dem.

EIF: Oscar Forsström, Tony Antus, Jens Mattfolk, Timo Brotkin, Johan Estlander, Steven Perry, Zacharias Ekström, Simon Eklund (57. Robin Sid), Dennis Lindroos, Ville Sevon, Calle ForsströmFC HIK: Nico Selenius; Marcelo Da Silva, Alysson Soares (43. Patrick Lahti), Alexander Österlund (82. Henri Satomaa), Daniel Westerlund, Andreas Björkqvist (45. Pauli Uusitalo), Marcello Ribeiro, Bruno Gomes, Tom Enberg, Marko Lahti, Kristian FastMålgörareFC HIK: Tom Enberg, Marcello RibeiroEIF: Calle Forsström (straff)