Nytt stordåd av Ekenäs IF

vastra_nyland_logo

Text: Juhani Jäntti (VN)

Ekenäs IF stod för en riktig bravad då laget i går på konstgräset i Karis avancerade till finländska cupens sjätte omgång i fotboll genom att slå gästande Helsingfors IFK med 5–4 efter straffar. Stor matchhjälte blev målvakten Oscar Forsström som knep två av gästernas straffar och på så sätt avgjorde matchen.

För ett par veckor sedan slog EIF (division 3) ut division 1-laget PK-35 med 4–2, men gårdagens seger smäller nog högre. Dels var HIFK, också i division 1, säkert förvarnat för att inte ta alltför lätt på uppgiften, men framförallt därför att EIF saknade några viktiga spelare på grund av sjukdomar och skador. Borta var Colin Givens, Simon Sid och Johan Estlander och dessutom fick man mittfältets jordfräs Timo Brotkin skadad efter en timmes spel.

nyhet_2011_3_25iTimo Brotkin i hård närkamp (foto Patric Westerlund)

– Det här visar vilket härligt självförtroende vi har just nu. Spelarna följde taktiken till punkt och pricka och jag var inte alls orolig trots att HIFK hade ett skenbart övertag i slutet av matchen. Oscar är en duktig målvakt och det bevisade han ju i dag, inte bara i straffläggningen, utan också under resten av matchen, säger en stolt Stefano Franciosa, tränare i EIF.

Efter en jämn inledning började det osa hett framför hemmamålet. I 23:e minuten sköt HIFK:s Jukka Halme en frispark i stolpen och tre minuter senare fick han drömträff på volley och det betydde 0–1. I 32:a minuten fällde gästernas Miika Kärkkäinen helt onödigt EIF:s Steven Perry med straff som följd. Den satte Calle Forsström bergsäkert till 1–1. Straffen var solklar och HIFK:s protester närmast löjliga.

Decimerat HIFK vaknar till

HIFK hade sin bästa period under slutet av ordinarie matchtid, trots att man spelade med en man mindre. I 62:a minuten gav sig nämligen HIFK:s Markus Tanner ut på en egen hämndaktion och fick rött kort. Faktiskt väckte det röda kortet spelarna, för före det var det bara den tillresta hejarklacken som visade bra inställning. Visst hade EIF också några chanser, men det var nog gästerna som var hetare i anfallet. Mest handlade det om ett stort antal resultatlösa hörnor och de chanser som uppstod redde hemmamålvakten Oscar Forsström upp med perfekt tajmade utrusningar.

Under förlängningen på 2 gånger 15 minuter böljade spelet fram och tillbaka. Den absolut bästa chansen hade EIF i den sista sekunden då Ville Sevons inlägg rensades undan på mållinjen.

En straffsparkstävling är lite som rysk rulett där någon förr eller senare skjuter bort sig. Nu blev det HIFK:s Mergim Kastrati som brände sin straff och den räddningen av Oscar Forsström blev alltså avgörande.

Bäst i ett balanserat och välorganiserat EIF var redan nämnda Oscar Forsström i målet. Mittbacksparet Dennis Lindroos-Tony Antus kompletterade varandra utmärkt och på mittfältet var Calle Forsström och Simon Eklund oerhört nyttiga. Victor Solomon spelade nu för EIF då hans representationsrättigheter fortfarande finns i Ekenäs, men matchovanan lyste igenom i form av problem med tajmingen.

I ett profillöst och dieselaktigt HIFK var Jukka Halme klar etta. Jonas Britschgis många fina targetbollar hade de övriga svårt att förvalta. I försvaret var Petri Heinänen huvudet högre än alla andra.

Det bästa av allt till sist. Nu väntar en riktig godbit för EIF, för i nästa omgång i cupen får man besök av självaste KuPS från Kuopio, tvåa i fjolårets Tipsliga. Onödigt att på förhand döma ut EIF i den matchen, för det här unga laget verkar vara kapabelt till stordåd.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.