Damernas förlustfria rad bröts av FC Rauma

matchrapport_knapp_4FC Rauma - EIF 4 - 2 (1 - 1)

Ekenäs IF:s damer i division 2 spelade i senaste omgång mot FC Rauma på bortaplan. Trots förlust så gjorde damerna igen en bra match mot serietvåan. FC Rauma för en hård kamp med KSF från Kimito om avancemang till division 1. Nu klarade FC Rauma av att säkra segern med sitt fjärde mål på övertid då EIF jagade kvittering. Matchen slöt 4-2 till hemmalaget.

Redan från start märktes att gästerna nu mötte ett lag som var av en annan kaliber än de lag man mött de senaste omgångarna. Hemmalaget bjöd från start på ett snabbt och säkert passningsspel och tanken var att snabbt försöka punktera matchen och knäcka EIF ryggraden. I den 10 minuten tänkte de självsäkra hemmaspelarna åka på en kalldusch då EIF: s Anna Portin laddade stora kanonen från 25 meter rakt mot krysset. Hemmalagets utmärkte målvakt Nina Mäkinen gjorde en paradräddning och höll sitt mål rent. I alla fall så blev anfallsivern lite försiktigare hos hemmaspelarna och EIF kom mera och mera in i matchen. I den 20 minuten fälldes Anna Portin i straffområdet och EIF fick en utmärkt chans att gå upp i ledning. Ann-Sofie Nyholms hårda straff ner mot vänstra hörnet slickade ändå stolpen på fel sida och 0-0 höll sig. I den 25 minuten fick FC Rauma en frispark från 30 meter som man slog in i straffområdet där Linda Jefimoff var högst uppe i luftrummet och förde sitt lag till en 1-0 ledning. Hela första halvlek så spelade inte bara hemmaspelarna bra utan även gästerna spelade en fin fotboll och chanser avlöste varandra, därför var det helt rättvist att kvitteringen kom i den 40 minuten. EIF tilldömdes sin andra straffspark i matchen efter att Mimmi Björklund fällts i friläge. Anna Portin krutade säkert in kvitteringen strax före paus.

Andra halvlekens början var olycklig för EIF: s del. Kanske lite väl stärkta av den första halvleken så var man lite för offensiva och skapade direkt några halvchanser framför FC Raumas mål. Det straffade sig för i en snabb spelvändning och direkt fint passningsspel så kontrade hemmalaget och slutligen friställdes Jenny Österman ute till höger.  Helt ensam med målvakten Paulina Laiho gjorde Österman inget misstag utan sköt 2-1 till hemmalaget. EIF: s markerningsspel bakåt lämnade mera att önska för Österman glömdes helt ensam ute till höger. Andra halvlek tog FC Rauma mera över spelet och i den 70 minuten kom 3-1 efter att EIF försvaret inte fick rensat ordentligt framför eget mål utan en rensning hamnade rakt i fötterna på Pauliina Paakkinen som tackade med att från 16 meter panga bollen i mål. Ett mål som Paulina Laiho var med på men hon kunde inte hålla bollen. Matchen verkade avgjord men tränaren Alf Löf gjorde ett sista försök att komma in i matchen genom att flytta upp Mia Bäckström på mittfältet och i den 85 minuten kom reduceringen genom ett långskott i lucka nere i vänstra hörnet från 25 meter av Anna Portin. De sista minuterna blev kaotiska för hemmalaget då EIF pressade för kvittering. Tyvärr så slarvade gästerna med bollen på mittfältet och Katri Juhola kom helt fri och fasställde slutsiffrorna till 4-2 på övertid.

Tränaren Alf Löf var trotsallt rätt nöjd, särskilt med första halvlek. Vi mötte nu det bästa laget i serien och var nära kvittering. Jag ser fram emot nästa helg då de kommer på besök till Ekenäs. Nu avgjordes matchen på tre misstag bakåt och en missad straff. Rättar vi till sådana saker till nästa helg så kan vi sätta käppar i hjulen på dem i deras strävan att stiga. Lagkaptenen Ann-Sofie Nyholm säger att det känns skönt att vi nu spelar utan press och då vi gör en sådan här match mot toppmotstånd så visar det att vi hör hemma i tvåan.

EIF damerna har redan klarat målsättningen att hålla serieplatsen men har ännu kvar två tuffa matcher mot FC Rauma hemma och likaså KSF hemma. Därmed spelar EIF en avgörande roll i vilket av de två lagen som kan vinna gruppen. Två högintressanta matcher kvar på centrumplan mot seriens absolut bästa lag återstår alltså.

EIF: Paulina Laiho, Jenni Virranvuo, Mia Bäckström, Josefine Sjöblom, Linda Lehtikangas (45” Josefine Sundqvist) Anna Portin, Ann-Sofie Nyholm, Ivonne Ruiz-Olate, Ida Bengtfolks, (60” Amanda Åkerlund) Daniela Sjöberg (45” Paula Vuori), Mimmi Björklund.