Rutinseger för EIF-damerna

Ekenäs IF – PK-35, Helsingfors 3-0 (1-0)

I ett gassande solsken och vindfritt väder, tog Ekenäs IF:s damlag en välförtjänt rutinseger över tabelljumbon PK-35 från Helsingfors. Temperaturen i skuggan

var förövrigt 26-27 grader. Matchen som spelades på söndagseftermiddagen (31.5) på centrumplanen i Ekenäs slutade 3-0 (1-0).

Ekenäsdamerna dominerade denna match som ingår i fotbollsdistriktets division 3, med några få undantag, närmast totalt. EIF kunde dock inte skapa luckor i det något tunga och stabila PK-35-försvaret. Jannika Finnberg hade visserligen ett par vassa skott, de kom dock från långt avstånd och gick över eller förbi gästernas målbur. Hemmalagets farligaste situation under den första halvtimmen kom efter en hörna som lagkaptenen Ann-Sofie Nyholm gav från vänster. Den ändrade riktning från en PK-35-back, studsade i ribban, men gick inte i mål.

Strax efter att man sågat på i en och en halv timmes tid, hade PK-35 två lägen tätt på varandra. Först sköt Jenni Rantonen ett hårt skott från tjugofem meters avstånd lite över målet och minuten därpå hade samma Rantonen ett halvläge som dock Malin Söderström i EIF-buren enkelt klarade.

Då matchuret visade på 37 spelade minuter gjorde grönvita sitt första mål för dagen. Jannika Finnberg gav en utomordentlig passning i djupled till Heidi Öblom. Hon rundade ett par förvarare innanför motståndarnas straffområde och sköt bollen i mål via benet på den något stela PK-35-keepern Salla Blomberg.

Malin bra i målet

Andra halvleken började där den första slutade, med hård press av EIF. PK-35 skapade sju minuter in i andra halvleken en riktigt farlig målsituation på kontr

Elina Terävä sköt en frispark från ungefär 25 meters avstånd bara en halv meter förbi EIF-målets vänstra övre kryss. På det efterföljande anfallet kom sedan EIF:s andra mål och det var riktigt fint. Igen en gång stod Jannika Finnberg för en fin passning i djupled och Ivonne Ruiz-Olate kom ensam igenom och gjorde inget misstag, Ekenäs IF ledde där med 2-0.

Men, ännu en gång kom gästerna starkt. Efter 64 minuters spel hade gästernas Dahlia Wolfram ett hårt skott från dryga tjugo meters avstånd. EIF:s målvakt malin Söderström höll dock sitt mål rent genom en fin klistring av bollen.

Då drygt sjuttio minuter var spelade sköt i sin tur Elina Terävä ett hårt skottt som Söderström med nöd och näppe styrde i stolpen. Bollen rullade därefter längs mållinjen, men gick aldrig över den.

Ett par minuter senare sköt Ann-Sofie Nyholm ett bra skott från en distans på tjugo meter från PK-35-målet. Skottet som var väl lagt, gick en aning förbi. Med en dryg kvart kvar att spela slog sedan Jannika Finnberg den sista spiken i gästernas kista. Heidi Öblom gav en mycket fin passning från höger och Finnberg sköt bollen bergsäkert i nätmaskorna ungefär från straffpunkten.

Planens kanske duktigaste EIF:are Heidi Öblom hade ännu fem minuter före slutvisslingen ett hårt skott som gick lite över gästernas mål.

Med ett par minuter kvar att spela räddade EIF-målvakten Malin Söderström ännu en gång mycket snyggt. Laura Jokinen laddade upp en bra frispark, men Söderström var omutbar.

Tränaren var nöjd

- Trots att matchen i sig kanske inte bjöd på någon toppfotboll är jag nöjd. Vi spelade rätt trögt, men visst har vi kondition att spela nittio minuter också i så här varmt väder, sade EIF-damernas tränare Alf ”Affe” Löf efter matchen.

- En del trögheten var kanske också en följd av skolavslutningarna igår. Många av flickorna vakade säkert ganska sent. Otroligt klantigt av distriktet att lägga in en match i programmet dagen efter skolavslutningarna, sade han.

Alf Löf sade, att PK-35 försvarade bra och hade några riktigt farliga kontringar.

- Men, sade han, jag vill gärna berömma vår målvakt Malin Söderström för hennes fina insats i dag.

Inkommande fredag åker EIF-damerna på bortamatch till Träskända för att spela mot JäPS. Motståndarna håller till i mittskiktet av tabellen och EIF-coachen väntar sig en hård drabbning.

- I fjol lyckades vi ju slå dem på hösten på hemmaplan, men vi får se hur det går på fredag. Vi går givetvis in för att ta tre poäng, sade Affe avslutningsvis.

Tomi Salo dömde säkert. Han assisterades av Jan Wirtanen och Kenneth Dahlberg. BA

EIF:s öppningselva mot PK-35: Malin Söderström; Linda Grundström, Mia Bäckström, Jenni Virranvuo, Emilia Allén; Ivonne Ruiz-Olate, Heidi Öblom, Ann-Sofie Nyholm, Alexandra Sundblom; Jannika Finnberg, Nicolina Hellberg.

Av bytesspelarna deltog: Nicolina Vartiainen, Paula Vuori, Johanna Sjöblom, Josefine Sjöblom, Johanna Rehn.