Fotbollssektionen

  Division 3 fotboll för damlaget nästa år

  EIF har igen ett dambollslag. Laget startade sin verksamhet hösten 2016, och har år 2017 spelat i div.4 . Laget består till stor del av samma spelare som tidigare utgjorde föreningens F00-02 lag, och därtill har man fått med ett gäng nygamla spelare som hittat tillbaka till fotbollen efter något års paus.

  Laget tränas av Marco Werner, som även tränat nämnda flicklag i många år.

  -Vi har en stor trupp, med en bra blandning av både yngre och mera rutinerade spelare. Spelarna är duktiga och har tränat flitigt under hela året. Vi har en jättelyckad säsong bakom oss. Vi nådde vårt mål att stiga till div.3, vi har klarat säsongen relativt skadefria och det har varit bra fiilis i laget

  – mer än så kan vi väl inte begära, säger lagets tränare Marco Werner.

  Träningsflit ger resultat

  EIF-damerna klarade sig förlustfria genom hela våromgången

  – det enda poängtappet om i en match där man kryssade mot LoPa. Till höstens omgång placerade man sig således i den gruppen som tävlade om avancemang till div.3.

  I den gruppen landade EIF på en andra plats när säsongen var slut, vilket innebar att det nästa år blir spel i trean. Vilka är då orsakerna till att damlagets säsong blev så lyckad som den blev?

  -För det första så har vi tränat bra hela året, och det ger resultat. Sena vinterträningar ute i hallen under kalla, mörka kvällar känns inte alltid så lockande, men vi tränade på bra.

  Hallen gör det möjligt att få till bra träningar året om, och det är viktigt att göra en bra försäsong så att man är beredd sedan när det kör igång. Sedan har vi duktiga spelare som hela tiden jobbar för att gå framåt.

  Spelarna har en bra grund att stå på, och har under den senaste säsongen hela tiden blivit mer och mer bekväma med vårt spelsystem och tryggare och säkrare i sina egna roller.

  Stämningen i laget har varit bra, publiken har hittat till matcherna och det har överlag blivit en liten boom kring damfotbollen – allt det här bidrar till att resultaten blivit så bra som de blivit, säger Werner.

  damartikel mannström

  Och resultaten talar ganska långt för sig själva om man ser till den gångna säsongen. EIF har i många matcher varit spelmässigt överlägsna och vunnit med klara siffror.

  -Vi är bekväma med bollen och vill vara det lag som för spelet, förklarar Werner. Vår taktik har i många matcher varit att rulla boll och trötta ut motståndarna när de hamnar jaga, och det har oftast lyckats ganska bra. Vi vill spela en rörlig och enkel fotboll, där man jobbar för varandra och gör det lätt för lagkamraterna.

  Jag är själv nöjd med det spel vi presterat, och det har varit roligt att höra att publiken också tycker om att se oss spela. Publikmängden har ökat längs hela säsongen, vilket naturligtvis ger ett stort stöd till laget.

  Välbesökta läktare vid Centrumplan har alltså bidragit till lagets fotbollsframgångar, men även i övrigt spelar Centrumplan, och förhållanden kring den, en viktig roll för lagets verksamhet.

  -Vi har verkligt fina tränings- och matchförhållanden, det är roligt för laget att få vara en del av hela verksamheten kring Centrumolan. Vi har en bra plan, som gör det möjligt att träna utomhus större delar av säsongen än tidigare, och fina utrymmen runt planen.

  Vi kan vara stolta över de fina fotbollsförhållanden vi har här, det är alltid roligt att välkomna motståndarna hit på match. Speciellt för div.4-fotboll är nog dessa förhållanden ganska unika, och skiljer sig massor från många av de planer vi besökt under säsongens bortamatcher. Vi har det bra, säger Werner.

  Nya mål och utmaningar inför nästa säsong

  Inför säsongen 2018 är EIF-damerna alltså klara för spel i div.3. Så, vad väntar nu?

  -Nu är det dags att börja jobba för nya mål. Vi har igen en bred trupp att jobba med. De flesta spelarna från förra säsongen fortsätter, plus att vi igen får lite nygamla spelare med. Vi har precis börjat träna igen, och satsar igen på att få till en bra försäsong.

  Lite utmaning gällande träningarna blir det förstås när så pass många av spelarna studerar på annan ort, men vi får bara se till att göra det bästa av de förutsättningar vi har. Gällande nivån och de andra lagen i div.3 vet jag ännu inte så mycket, men jag är säker på att vårt lag räcker till och har alla chanser att klara sig bra även i den serien.

  I div.4 var motståndet ganska varierande, många matcher vann vi ganska överlägset men visst fanns det jämnare matcher och hårdare lag där också. Nivån i trean är säkert jämnare, men jag är helt säker på att vårt lag räcker till där också. Naturligtvis har vi ännu mycket att utveckla och vi kan bli bättre på alla delområden, men vi har en bra grund att stå på och härifrån är det roligt att jobba vidare, konstaterar Werner.

  I årets damlagstrupp har det funnits ca 25 spelare. Därtill har man haft ett samarbete med KSF från Kimito, vilket betyder att man även fått hjälp av spelare därifrån. Truppen för nästa säsong ser ut att bli ungefär lika stor, eller ännu lite större.

  -En tillräckligt stor trupp är a och o för att lyckas. Naturligtvis är det viktigt att ha tillräckligt med spelare till matcherna, men ännu viktigare är att ha bra med gäng på träningarna för att kunna utvecklas och gå framåt.

  Viktigt för att i längden lyckas med damfotbollsverksamheten är också att det finns bra återväxt underifrån, så att det efterhand kommer upp nya spelare till damlaget – vi vet ju alla att i andra ändan försvinner det med tiden spelare, speciellt i en liten stad är det en utmaning att hålla spelare kvar när studier och annat kommer emot.

  Jag är väldigt glad över att damfotbollen i Ekenäs är på G igen. Alla flickjuniorlag har faddrar från damlaget, och det är viktigt för flickorna att det finns ett damlag som de kan se upp till och se fram emot att själva en dag vara en del av. Hoppas damfotbollen är tillbaka för att stanna.

  Vi kommer åtminstone att göra vårt yttersta för att bjuda publiken på fin och underhållande fotboll och sevärda matcher även nästa säsong, avslutar Werner – som kan vara verkligt nöjd och stolt efter sin första säsong som damlagstränare.
  rf träningstider 
  rf herrtrean
  rf damtrean 
  rf nylandsdistrikt b
  rf bollförbundet
  rf centrumplan
  rf futisforum
  rf lagledning
  rf föräldrar
  rf julkalender