fotboll gronFotboll
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon

Damerna inledde hösten med oavgjort

Torsdag 26.7 sparkade EIF:s fotbollsdamer igång höstomgången i div. 3. För motståndet stod MPS , d.v.s. samma lag som de grönvita mötte i våromgångens första match. MPS ställde dock upp med en helt annan uppställning än senast, och det blev en tuff match som slutade med delad poäng och 2-2 i protokollet.

- Vi var sega, säger EIF-tränaren Marco Werner. Min förhoppning var att vi skulle kunna springa ifrån motståndarna och ta oss runt på kanterna, men det lyckades vi inte med. MPS ställde upp med ett rutinerat gäng, bl.a. fanns Rosa Lappi-Seppälä och Christina Forssell på planen, och de spelade taktiskt rätt och gjorde det svårt för oss.

EIF-damerna har under säsongen haft svårt att vara på tårna direkt från början av matcherna, men har oftast jobbat sig bra in i matchen efterhand. Denna gång kändes det också som om det lutade åt det hållet, men sedan tappade man ändå farten och gjorde det svårt för sig.

- MPS spelade kompakt och föll ner i banan och gjorde det trångt mot mitten av planen. Det borde ha öppnat sig lägen för oss att ta oss runt på kanterna, men den här gången fick vi inte till det. Vi rörde oss för dåligt utan boll och orkade inte göra de löpningar som behövs för att spelet ska öppna sig. Jag vet inte riktigt vad det berodde på. Förstås var det väldigt varmt och tungt att spela, men vi hade många bytesspelare så vi borde nog ha orkat. Sedan har vi alltid lite svårt att spela på naturgräs och får inte riktigt till vårt eget spel när bollen löper långsammare än vanligt. Därtill börjar det märkas att vi har tränat för dåligt. De som är på plats på träningarna gör det nog bra när de är där, men tyvärr har vi svårt att få ihop tillräckligt med gäng till träningarna - och det inverkar ju förstås också på hur och vad man kan träna, säger Werner.

Trots att spelet kändes lite motigt, så var det ändå EIF som gjorde det första målet. Målet kom efter att Kyllike Soomets stigit med upp i anfallet från sin backposition, och slog en passning som en MPS-försvarare styrde in i eget mål.

- Där ser man, att så fort backarna stiger med upp i anfallet så skapar det någonting. Det blir genast svårare för motståndarna och öppnar sig ofta 2v1-lägen när försvaret inte hinner organisera sig - jag efterlyser flera sådana löpningar.

Inga flera mål sågs i den första halvleken, men i början av andra halvlek utökade EIF ganska snabbt sin ledning till 2-0. Noora Renström slog en frispark som Rebecka Mannström ganska fritt kunde nicka in i mål.

- När vi ledde med 2-0 kändes det nog som om det skulle gå vår väg, men tyvärr bjöd vi sedan onödigt in MPS i matchen igen. Vi är ju vana att kunna spela mycket hemåt och använda oss mycket av vår egen målvakt i uppspelet, men den här gången slog vi många onödiga passningar hemåt. Eftersom MPS spelade så pass lågt hade vi bra med tid att vända med bollen i försvarslinjen, men när vi sedan valde att istället spela hem till målvakten höjde MPS genast sin press och direkt blev det mycket farligare. Motståndarnas första mål kom efter att vi gett en slarvig hemåtpassning som de kom åt att bryta, och efter reduceringsmålet hittade de ny energi och började pressa hårdare än tidigare. Cirka fem minuter före slutsignalen kom också kvitteringsmålet.

Att tappa en tvåmålsledning känns förstås trist, men samtidigt kunde MPS ha gjort betydligt flera mål i den här matchen.
- Vårt försvar hade inte sin bästa dag den här gången. Våra backar brukar vara väldigt pålitliga och spela väldigt stabilt, men den här gången stämde det inte riktigt för dem. MPS bjöd inte på något finlir, men de spelade lätt och rätt och skapade många bra lägen - det märktes att det fanns mycket rutin i laget. Vår målvakt Jenni Möller, som också blev utsedd till matchens lirare, stod för flera fina parader och vi har nog henne att tacka för att vi fick hem ens det där ena poänget. En annan som igen, sin vana trogen, jobbade och slet hårt var Victoria Sundblom på mittfältet.

Sin nästa match spelar EIF-damerna hemma på Centrumplan onsdag 1.8 kl. 20.00, då JäPS/United kommer på besök. Senast lagen möttes vann EIF med hela 7-0, och målet är förstås att ta fulla poäng även i denna match. Laguppställningen fortsätter variera från match till match för de grönvita - nämnvärt inför denna match är att Mimmi Björklund gör comeback efter sin knäskada.

Truppen 26.7: Jenni Möller (mv), Emma Westerdahl (C), Jenny Sundblom, Josefine Sundqvist, Felicia Gröning, Jill Illman, Kyllike Soomets, Victoria Sundblom, Noora Renström, Hanna Kultanen, Saana Laine, Selja Laine, Znar Ismaelsson, Ida Westerlund, Rebecka Mannström, Josefine Sjöblom, Janina Broman
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon