Fotbollssektionen

Damerna staplar upp vinsterna på hög

Damer uppvärmning

Laguppställningen ändrar men resultatet är det samma. Det har varit idel vinster för damlaget hittills och en ny tog man på lördagen när man besegrade nykomlingen ÅIFK med siffrorna 0-3 (0-3). Som målskyttar denna gång poserade Sofie Tuomela (2) och Marie Börman.

Nummer ett kom redan i matchens fjärde minut och detta på en lång spark från målvakten Jenni Möller. Bollen for långt in på andra planhalvan där Hanna Kultanen försökte skarva den men träffade inte riktigt och ej heller hennes motståndare. Detta betydde att Tuomela kunde få bollen med i farten och när hon redan var fri hade hon gott om tid. Valde att gå på ett tidigt skott med vänster och med facit i hand var det ett mycket lyckat drag. Bollen gick över den kort växta ÅIFK målvakten Hanna Järvinen om var aningen ute och inte räcktes till bollen.

Dagens andra fullträff får Järvinen ta på sig, den gick för enkelt in. Grönvitt hade bollen på höger kant och Kyllike Lindholm (f.d. Soomets) gav en fin lyra till Tuomela som behärskat tog ner bollen för att spela den till Börman. Den sistnämnda var inte blyg och laddade sin vänstra turkosa Nike känga för att dänga till Select bollen och återigen ett lyckat val. Detta inträffade vid 17 spelade minuter och ungefär en 30 meter från mål, rekylen var så stark att den fällde Börman medans bollen seglade mot mål. Där stod Järvinen och väntade med uppsträckta händer men kunde inte fånga bollen utan tappade in den i mål.

Om man undrade vem som skulle axla Anna Portin's målgörarmantel, behöver man ej undra mer. Tuomela har gjort sig till en het kandidat för den. Trean började nere i försvarslinjen med en boll från mittbacken Essi Tolppala ut till Heidi Grönqvist som spelade vänsterback för dagen. Hon överlät bollen åt Alexandra Sundblom som vände och spelade en boll i djupet på kanten. Både Kultanen och Tuomela var i full fart, men Tuomela var steget före och löpte fast bollen som redan hunnit en god bit in i straffområdet. Detta var nu aningen till vänster om målet och Järvinen kom ut emot, detta hinder "chippade" Tuomela behärskat över och bollen gick fint in i sidogaveln.

Matchen i sin helhet var i ganska bra kontroll för bortalaget, aningen slarvigt i början på andra halvlek men likaså slarvade ÅIFK bort sina få chanser. Förutom ÅIFK:s otaliga byten och EIF:s ena (Kultanen ut, Pääkkönen in) så var enda protokoll händelsen Tolppala's varning för snack åt domaren. Detta förvånade knappast någon, iaf. inte fadern som fick sig lite av kompisarna på läktaren.

En som gjorde sin första hela match var Lindholm och denna gång som högerback. Om matchen tyckte hon så här:
- Bra feelis från vinsten. Första halvlek var helt okej och bra kampanda. Andra halvlek var sämre, vi spelade lite för löst.

Om sin egna prestation hade hon detta att säga:
- Det var roligt att spela, jag orkade bra men var aningen osäker och vågade inte allt köra när man borde ha gjort det.

Hon har nu både spelat i anfallet och försvaret, men säger att försvaret är enklare:
- Båda platser ör okej, aningen svårare att spela anfall när den är en mera obekant plats för mig. Försvaret är bättre för tillfället för känner mig säkrare där.

På frågan om vad som är orsaken till den fina starten på säsongen ler hon och säger:
- Ingen aning, troligtvis det att vi har rätt så bra spelare med i laget.

Josefin Jensén

En annan som fastnade i amatörreporterns hov var Josefin Jensén. Hon har mestadels varit på höger kant på sistone, men även lite uppe på topp. Idag var det höger kant som gällde och så här tolkade hon matchen därifrån:
- Vi gjorde en väldigt bra första halvlek som vi alla kan vara nöjda över, men andra halvlek var riktigt eländig. I fortsättnigen måste vi kunna prestera också i andra halvlek fast vi leder så känns vinsten ännu skönare.

Det var stor skillnad i spelet mot MaPS och ÅIFK, dels pga. hur motståndarna spelade men också hur de grönvita presterade. En syn från höger kant säger så här:
- MaPS spelade ju enbart försvarsspel vilket gjorde det väldigt trångt för oss. Största delen av spelet spelades i deras anfallszon och vi hade inte riktigt tålamod och gjorde dåliga beslut. Idag däremot spelade vi betydligt lättare och gjorde rätta beslut (första halvlek).

Laguppställning ÅIFK - EIF

Som sagt, fem vinster på lika många matcher är svårt att överträffa. Jensén har svårt att sätta fingret på vad som är den hemliga ingrediensen:
- Svår fråga, vi är många rutinerade spelare som har spelat i flera år. Trots vinsterna har vi mycket att jobba på för att bli ännu bättre.

Inte helt nöjd med sin personliga säsongsinledning, men ser ändå positivt framåt:
- Helt okej, men har missat många målchanser som jag borde har nätat vilket harmar. Men det är bara att jobba vidare, huvudsaken är ju att vi vinner.