Fotbollssektionen

EIF:s damer körde över Team Vanpa

I säsongens nästsista hemmamatch plockade EIF:s fotbollsdamer fram finliret. Team Vanpa besökte Centrumplan onsdag 19.9 - matchen blev en grönvit show där motståndarna inte hade mycket att säga till om. Slutresultatet skrevs 7-0.

- Jag är nöjd, säger EIF-damernas tränare Marco Werner efter matchen. Vi har flera tuffa matcher bakom oss där vi har haft det tungt - speciellt anfallsmässigt. I den här matchen spelade vi ett helt annat spel. Vi kom bra runt på kanterna, vi slog bra inlägg och vi hade mycket folk inne i boxen när bollen väl kom dit. Vi var betydligt målhungrigare än tidigare, och spelade med mycket mera vilja. Det kändes som om vi var tillbaka till det spel som vi tidigare spelade, men som vi tyvärr har tappat mycket av under säsongens gång.

EIF hade full kontroll över händelserna från början till slut. Direkt matchen visslades igång tog man tag i taktpinnen och släppte den inte ifrån sig i något skede.
- Det är så här jag vill att vi skall spela, säger Werner. Vi rörde oss bra, både med och utan boll. Vi lånade sällan bollen åt motståndarna, men de gånger vi tappade den lade vi genast in hård press på bollhållaren och vann snabbt bollen tillbaka till eget lag. Vi har pratat mycket om att försöka erövra bollen så snabbt som möjligt innan motståndarna hinner organisera sig, och jag är jättenöjd över hur vi lyckades med den uppgiften i den här matchen.

Det var också den höga, hårda pressen som bidrog till det första målet. Anfallaren Mimmi Björklund stressade motståndarnas försvarare, vilket ledde till att en av backarna styrde in bollen i eget mål. Kort därefter kom EIF:s andra mål, då mittfältaren Noora Renström slog till med ett riktigt fint och välplacerat distansskott. En stund senare kom Jill Illman runt på högerkanten och slog in kvällens tredje mål, varpå Josefine Sundqvist ännu hann dryga ut ledningen till 4-0 då hon nickade in en hörna innan lagen gick till pausvila.

Andra halvlek följde långt samma mönster som den första. EIF dominerade stort, och hann göra tre mål till innan 90 minuter var spelade. Kvällens femte mål gjordes av Znar Ismaelsson, innan Marie Börman sedan hittade rätt två gånger - varav ena målet kom från straffpunkten.

- Det här var en stark laginsats, alla bidrog till den här segern. Det var skönt att vi fick anfallet att fungera och jobbade oss till många fina lägen. Det finns många glädjeämnen att ta med sig från denna match. Noora Renström och Saana Laine dominerade på mittfältet - Noora var ständigt farlig med sina öppnande passningar och fina distansskott, medan Saana alltid jobbar hårt över stora ytor och är stark på att vinna bollar. Försvaret kom ganska lätt undan i denna match, men deltog ändå aktivt i spelet. Anfallarna och kantspelarna var alla pigga och på fint spelhumör, speciellt Laura Tammi glimtade till flera gånger. Vi anföll med fina kombinationer och spelarna spelade osjälviskt och gjorde varandra bra. Glädjande var också att junioren Melina Lundin gjorde sin debut i damlaget - hon var dessutom väldigt nära att göra mål på ett riktigt fint skott som gick knappt förbi ena stolpen.

Nu återstår endast två matcher av denna säsong - först möter man HPS/2 på hemmaplan onsdag 26.9, innan man sedan avslutar med en bortamatch mot KOPSE fredag 5.10.

- Jag hoppas att vi kan ta med oss både spelet och fiilisen från senaste matchen, så att vi kan få ett fint avslut på denna säsong, avslutar Werner.

Truppen 19.9: Jenni Möller (MV), Emma Westerdahl (C), Josefine Sundqvist, Kyllike Soomets, Josefine Sjöblom, Noora Renström, Saana Laine, Jill Illman, Marie Börman, Mimmi Björklund, Znar Ismaelsson, Janina Broman, Desiree Lindholm, Laura Tammi, Melina Lundin

Matchens lirare: Saana Laine