Fotbollssektionen

EIF:s damer vann säsongens sista match

Säsongen är över för EIF:s fotbollsdamer. Den sista matchen spelades fredag 5.10, då man åkte till Vanda för att möte KOPSE . Senast lagen möttes vann EIF med 8-2, men denna gång blev det en betydligt jämnare drabbning. Slutligen var det ändå EIF som drog det längre strået och vann med 4-3. De grönvita damerna placerade sig i och med detta på en fjärde plats i tabellen.

Matchen mot KOPSE var på sätt och vis symptomatisk för hur hela säsongen sett ut för EIF-damerna, då nivån på spelet varierade ganska kraftigt. Efter en stark insats under vårsäsongen har hösten varit motigare och poängtappen betydligt flera. Också den sista matchen bjöd på både bättre och sämre spel - även om man där gjorde tvärtom och höjde sig mot slutet efter en svagare inledning.

Så här säger lagets tränare Marco Werner om matchen:

- Poäng- och placeringsmässigt var den här matchen ju i princip betydelselös, då vi ändå inte längre hade kunnat nå kvalplatsen även om vi vunnit. Men förstås vill man ändå avsluta så bra som möjligt, och en vinst i sista matchen betyder mycket. Jag ville att spelarna skulle ha roligt på planen idag och spela avslappnat och utan stress men ändå fokusera och leverera bra fotboll.

Riktigt som tränaren önskade gick det ändå inte riktigt från start. Matchen spelades på en kort plan, och för EIF-damerna har det ofta varit svårt att anpassa spelet till mindre ytor när man spelat på små planer. Därtill var det vått och bollen var hal, vilket också bidrog till att man hade svårigheter att ta kontroll över spelet.

- Bollen rymde för oss i första halvlek. Det märktes att motståndarna var mycket vanare vid den lilla planen, de hanterade den mycket bättre än vad vi gjorde. Vi fick inte alls igång vårt eget spel.Det var riktigt tyst på planen och våra spelare verkade inte alls njuta av att spela fotboll.

EIF var ändå det lag som först fick bollen i mål. Efter en hörna landade bollen hos Marie Börman, som hittade rätt mellan stolparna. Av någon anledning godkändes målet dock inte, och strax därefter var det istället KOPSE som kom åt att öppna målkontot via en hörna.

- Hörnor har varit vår svagaste punkt genom hela säsongen - både framåt och bakåt. Vi är alltför snälla och går inte tillräckligt aggressivt varken på bollen eller in i situationer. Även den här gången tappade vi en markering då en av motståndarna fick springa helt fri mot främre stolpen och styra bollen i mål.

Flera mål bjöds det inte på i den första halvleken, medan andra halvleken sedan istället blev ett riktigt målkalas. En stund in i halvleken serverade mittfältaren Ria Karjalainen en perfekt passning till Mimmi Björklund,som rann igenom motståndarförsvaret och styrde bollen i mål. Mimmi hann även föra upp EIF i ledning då hon gjorde sitt andra mål för kvällen efter en bra slagen frispark av Noora Renström, men ganska omgående kvitterade KOPSE till 2-2 då deras anfallare plockat upp en felpassning.

- När planen är så här kort så svänger spelet snabbt, och minsta lilla fel kan bli ödesdigert. Vi höjde oss ändå flera nivåer till den andra halvleken och spelade betydligt bättre fotboll än i den första. Ria Karjalainen flyttade från anfallet ner till mittfältet, där hon vann många bollar och är duktig på att driva upp tempot och leverera fina passningar. Mittförsvaret i andra halvlek bestod av Noora Renström och Laura Tammi, som spelade riktigt bra tillsammans.

EIF fortsatte att kämpa på även efter att KOPSE kvitterat, och så småningom fick man också utdelning för sitt slit. Anfallaren Janina Broman kom helt fri mot motståndarnas målvakt och slog in EIF:s tredje mål för kvällen, innan Felicia Gröning förde upp laget i en tvåmålsledning. KOPSE gav dock inte upp, och lyckades ännu reducera till 3-4 som sedan stod sig matchen till slut.

- Skönt att avsluta med vinst, och jag är nöjd över hur vi lyckades vända den här matchen. Vårt spel har sällan fungerat riktigt bra på mindre planer, men nu lyckades vi ändå anpassa oss bättre i den andra halvleken. I första halvleken gjorde ingen riktigt bra ifrån sig, medan alla höjde sig till andra halvan och kan vara nöjda med sin insats där, avslutar Werner.

Matchens lirare blev NuPS-spelaren Laura Tammi, som deltagit i flera EIF-matcher under hösten och spelat riktigt bra de senaste gångerna hon har varit med.

EIF-damerna tackar publiken för den gångna säsongen!

Truppen 5.10: Jenni Möller (MV), Emma Westerdahl (C), Josefine Sundqvist, Saana Laine, Jill Illman, Noora Renström, Victoria Sundblom, Znar Ismaelsson, Marie Börman, Mimmi Björklund, Ria Karjalainen, Felicia Gröning, Laura Tammi, Janina Broman