Fotbollssektionen

Ensidig tidig seriefinal för damerna

Den tidiga serie finalen var rätt ensidig i de grönvitas favör. Matchen slutade 3-1 (3-0) men ger en jämnare bild av matchen än den egentligen var.

Lagen låg etta och två i tabellen, båda på rent spel. Anmärkningsvärt var att ACK steg från div. III ifjol och är alltså nykomlingar i denna serie. Senast man möttes var i en träningsmatch året innan och då var ACK klart bättre med siffrorna 2-6 på Karis konstgräsplan. Dock bör kommas ihåg att mycket har hänt inom EIF sedan dess och kanske också inom ACK.

Efter att man missat några lägen redan tidigt i matchen, kunde man redan i den nionde minuten bredsidan in den första bollen bakom ACK målvakten Maria Niinisalo. Det kom efter att Anna Portin nickade fram bollen åt sig själv på vänster kant och flyttade på motståndaren som var ivägen för att ge ett lågt inlägg. Detta var Josefin Jensén med på och hade inga problem att lägga bollen dit den skulle vid den bakre stolpen.

Sex minuter senare var det dags igen och jo Portin var med igen. Denna gång var det Alexandra Sundblom som hade bollen på vänster kant, dock endast halvvägs in på motståndar plan. Därifrån drev hon lite inåt för att sedan spela bollen i mitten. Där fanns Portin och Jensén samt två motståndare, bollen gick till Portin som var bevakad av ena motståndaren som hon lätt skakade bort. Sedan var hon fri med målvakten och satt behärskat bollen förbi målvakten till höger från ca. elva meter.

Detta var Portins nästsista match och hon ville hjälpa sitt lag så mycket som möjligt. Därför var hon även inblandad i det tredje målet för EIF. Det började med att hemmalaget rullade boll nere i försvaret. Sedan avancerade Emilia Allén aningen på sin höger kant, såg att ACK hade linjen högt och spelade en perfekt boll genom linjen som Portin kunde plocka upp. Hon drev mot målvakten som kom utrusande, rundade enkelt henne men blev lite mycket till höger om målet. Därav hamnade hon springa in lite tillbaka mot mitten för att kunna lägga in bollen, detta gick dock inte som på Strömsö utan stressad av en försvarare blev hennes träff dålig pga. att bollen rymde lite i slutet. Ingen panik tänkte Sofie Tuomela för hon hade gjort som man skall göra och följa med till slut och fick därmed bollen levererad på ett silverfat framför henne fyra meter från en tom bur. Lite besvärad tackade Tuomela för gratulationerna och hjälpte upp Portin som skrattande ännu låg på marken efter sin misslyckade glidning.

Det var en het eftermiddag med full sol och därför hade man bestämt att man kör korgbollsstil på halvlekarna, dvs. det var i princip fyra perioder varav de två extra var korta dricka pauser i mitten på den rikitga halvleken. Detta har tillämpats i några år efter att det har blivit lite varmare sommrar. Håller tempot högre matchen igenom och kanske ser till att ingen dimper av under matchen pga. vätske brist.

Den andra halvleken fortsatte med idel målchanser för de grönvita, men det visade sig vara ett problem att få in bollen. Enda som lyckades med detta konststycke i den andra halvleken var Saila Innanen och känner du inte igen namnet är det pga. hon spelar i ACK. Det var en målspark som Jenni Möller sköt som ACK vann första bollen, men EIF den andra. Mia Bäckström skulle ta emot bollen men den fastnade lite mera än hon tänkt sig och Innanen kunde röva bollen åt sig. Hon drev några meter fram och skjöt från höger ca. 20 meter i vänstra sidonätet utan chans för Möller.

Någon risk att ACK skulle komma ikapp var det aldrig, utan större var sannolikheten att EIF skulle rymma iväg.