Fotbollssektionen

Ida och Rebecka redo att erövra svensk fotboll

Jag träffar Rebecka Mannström och Ida Adamsson på ett stökigt kafé vid Ekenäs torg. Vi har stämt träff för att prata fotboll med de klart mest lysande damspelare EIF sett på många år.

Ida har nyss fyllt 17, Rebecka får vänta ännu tills juni. Bägge ingick i den förnyade damlagstrupp som lyfte laget från damfyran till trean. För dem som följt med EIF:s damlag på närmare håll är Ida och Rebecka bekanta som osaliga andar som ständigt är ute efter att göra livet surt för motståndarna. Ida har spelat som innermittfältare och framspelare medan Rebecka hållit till i anfallet och spottat in mål på mål på mål.

Som flickfotbollsvän har jag följt Ida och Rebecka gästträna med vårt damlag under sportlovet och före det sett dem delta i hobbydamernas skinksmältarturnering. De sticker genast ut. Ettriga, taggade, djupt koncentrerade och med enorm passion för spelet. Jag har också bevittnat vinnarskallemötet mellan mor och dotter Adamsson-Löf där mor avgick med en något otippad seger.

Från hösten 2018 har Rebecka och Ida delat både hem och skola i Örebro i Sverige där de går i fotbollsgymnasiet. Något spel i EIF:s färger lär det inte bli längre och med tanke på deras egen fotbollskarriär är det väl något att hoppas på.

I Örebro har de möjligheten att satsa helhjärtat på fotbollen. I fotbollsgymnasiet blir det fyra förmiddagsträningar i veckan, både fysiska och fotbollsrelaterade. På eftermiddagen är det skolämnen på agendan och på kvällarna tränar deras klubb KIF Örebro DFF fem gånger i veckan.

Rebecca Ida 01
Rebecka Mannström och Ida Adamsson har spelat 10 år i EIF:s färger. Nu är det svensk damfotboll på högsta juniornivå som gäller.

Spel på riktigt hög nivå

Ida och Rebecka har alltså förutsättningarna att träna precis så mycket de vill och satsa helhjärtat på fotbollen. Och nivån de kommer att spela på är inte dålig. Serien Svenska Spel F19 är en skuggversion av damallsvenskans sammansättning. Idén är att alla lag som ingår i damallsvenskan kan projicera sina högsta juniorlag i Svenska Spel F19-serien. Effekten är tudelad. Dels ger man juniorer en bra nivå och plattform att spela på, dels skapar man ett språngbräde in i den egna föreningens damlag på högsta möjliga nivå.

Omsatt i praktiken: Både Ida och Rebecka har på pappret en chans att inte bara träna med KIF Örebros damlag, utan även spela i laget. I allsvenskan. Mot lag som Djurgården och Rosengård. I en damfotbollsserie som länge ansågs vara den bästa i världen.
Flickorna ser inte ut att var riktigt lika imponerade av den möjligheten som intervjuaren, men det är väl precis så det ska vara.

Bägge spelarna utbildas nu av en förening som haft Pia Sundhage som tränare och som fostrat spelare på svensk landslagsnivå.
Aningen mera realistiskt sett är det förstås så att de som får spela F19-klassen är upp till 19 år eller äldre (med dispens). Och de som tillhör klubbens äldsta juniorer har första tjing på plats i F19-laget. Vilket betyder att de som är 16 eller 17 får jobba betydligt hårdare för sin plats i laget. Men samtidigt så erbjuds alla spelare väldigt goda träningsomständigheter och med ökande ålder så kommer speltiden på plan i både F19 och damlaget att öka.

Rebecca Ida 02

Offensiva roller

När jag frågar flickornas om deras spelpositioner nu jämfört med i fjol så hoppas de få behålla samma platser som i EIF:s damlag. Rebecka vill inte tänka i andra banor än anfallarens och Ida hoppas hon kan tävla om en plats på innermittfältet.
– Där finns många spelare som vill ha den positionen, säger hon. Men om jag jobbar hårt ska det nog fixa sig.

För dem som minns så skadades Ida sig redan på våren 2018 och tvingades till ett långt uppehåll från fotbollen. Men nu är hon helt återställd och som det ofta är så fanns det fördelar med att bli skadad.
– Nu har jag tränat upp min kropp på ett helt annat sätt och det borde hjälpa mig i framtiden, säger Ida. Och jag är helt friskförklarad och får träna så mycket jag vill.

Vi pratar en stund om framtiden. Den sträcker sig än så länge till att gå ut fotbollsgymnasiet 2021 och spela fotboll, fotboll och mera fotboll. Men tanken om att fortsätta studierna i Sverige finns redan. Och fotbollskarriären.

Jag frågar dem båda vad som är bättre med fotboll i Sverige.

Båda verkar eniga om att man i Sverige satsar mycket mer på individens utveckling och verkligen gör allt för att alla ska bli bättre.
– Vi har flera betalda tränare på alla våra träningar säger Rebecka. Alla är där för att stödja vårt fotbollsspel fullt ut och proffsigt.

Varför de valde just Sverige verkar vara litet av en slump men ändå en logisk slutsats.
– Först funderade vi på idrottsgrymnasiet i Vörå, men sen kollade vi runt och kunde via gemensamma elevantagningen också söka skolor i Sverige, säger Rebecka.
Ida levererar en enklare förklaring.
– Jag har länge tänkt att jag ville spelat fotboll i Sverige.

Att de blev just de två som följdes åt har flera förklaringar. Ida och Rebecca har spelat i samma lag sedan de var sju och utvecklats i samma takt.
- Vi har känt varandra för länge, säger Ida. Men vi grälar inte så mycket, vi är vana vid varandra.

En äldre person kan tycka att de två spelarna med bakgrund i EIF låter som ett strävsamt, gammalt par. Men vilken trygghet och vilket stöd att ha när man vill bli en bättre spelare.

Text & foto: Kim Malmberg