fotboll gronHerrar
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon

EIF:s kickstart sänkte AC Oulu

Ekenäs IF inledde mot AC Oulu med schvung. Men det kunde ha slutat illa. ”De grönvita” vann ändå hemmasäsongens sista kamp, 3 – 2 (2 – 1) inför årets sämsta publiksiffra, 415 betalande åskådare. I drygt 60 minuter spelade EIF ut gästerna. Men på slutet hängde en kvittering i luften.

– Idag kändes det riktigt bra att spela. Vi ville vinna den här matchen. Vi ville visa att vi är värda en tredje plats i tabellen. Vi har spelat starkt hela säsongen och då kan vi inte låta slutskedet gå åt skogen, säger mittfältsspelaren Zacharias Ekström.

Han säger att mot slutet blev det en aning tajt. Några enkla tabbar på mittfältet gjorde att ACO mot slutet kom riktigt bra in i matchen. Bud fanns på kvittering. Men målvakten Jonathan Jäntti var vaken och räddade.

Riku Selander på mittfältet fick efter en dispyt med Sato i ACO rött kort , också Uleåborgaren åkte ut. Innan den situationen hade Markus Heikkinen däckat hårt Kevin Kauber.

– Jag sade ingenting till domaren. Vi hade en spelare som låg skadad på planen. Men det är så här i fotboll. I övrigt gjorde vi en bra match. Vi ville vinna, vi ville bjuda publiken på en bra underhållning. Vi var bättre förberedda än ACO, säger Selander.

EIF tog ledningen redan efter sju minuter. Och redan då hade ”De grönvita” valsat ordentligt runt med ACO:s försvarslinje. Zacke Ekström nere vid bortre målstolpen skickade in bollen i djupled framför gästernas mål. Högerbacken Ville Sevon kunde inte ha stått bättre placerad, 1–0.

Men trots att hemmalaget i stor stil förde spelet, var det ACO som kvitterade efter en hörna. EIF-försvaret kunde inte rensa undan bollen, som hamnade hos Aapo Heikkilä. Han gjorde inget misstag. Ur klunga gjorde han snyggt 1–1.

Några minuter innan halvtid var Zacke Ekström framme och gjorde 2–1 efter snyggt förarbete av Jacob Bushue. Strax efter ledningsmålet skadad sig Chakib Hocine och måste utgå. Han ersattes av Joel Akpini.

När EIF i andra halvlek på straff gjorde 3–1 (59 min.) såg matchen ut att vara i hamn. Kevin Kauber fälldes av Belov, som fick varning. Kauber steg själv fram som exekutor och nätade säkert. Såhär långt såg allt väl och bra ut.
Men bollen är rund och spelar man inte i 90 minuter noggrant kan allt hända i en match. Axeli Ollila missade med att spela bollen bakåt till målvakten Jäntti. Alvarado hann emellan och lyfte in 3–2. Och plötsligt var ACO inne i matchen. Och det kunde ha gett utdelning. Men EIF-målvakten Jäntti var på hugget – och räddade.

– Det var skönt med en seger. Vi har inte på en tid vunnit någon match. Med tanke på att vi under tidigare år alltid haft svårt mot ACO var vi den här gången direkt på bettet. De senaste veckorna har stämningen på träningarna varit bra. Vi ville vinna, ville visa att vi kan vinna matcher, och nu fick vi kvitto på det säger Jäntti.

William Lindqvist spelade sin vana trogen lugnt och säkert i försvarslinjen. Han säger att försvarsspelet inte ändrade nämnvärt efter att Akpini ersatte Hocine.

– Jag tycker att vi gjorde en bra match. Vi tog snabbt kontroll över spelet. Starten var utmärkt och vi visade ACO att det var vi som ville vinna den här kampen.

Jacob Bushue på mittfältet spelade starkt. Också Riku Selander fram till röda kortet. Backarna Ville Sevon (höger) och Viktro Limnell var urstarka. Hanson Boaki underhöll publiken med några finurliga trix innan han blev utbytt mot Akesli Ollila. Hans-Emil Honkasalo ersatte i andra halvlek Johan Estlander.

Visst är EIF:s segersiffror knappa. Men hemmalaget hade bud på flere målchanser, både i första och i början på andra halvlek. Mål på alla chanser hade gästerna fått åka hem efter en ordentlig risbastu...

Ducca Nyman

Yle Västnyland
Västra Nyland
Bollförbundets resultatservice
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon