fotboll gronHerrar
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon

EIF:s lag tar form – seger över KTP

Ekenäs IF tog sin första seger i den finländska cupen i grupp B.

Donald Bende avgjorde i 68:e minuten mot FC KTP. Matchen spelades i Grankulla bollhall. Bende kom in i stället för Marc Andersson (64 min). Antti Ullmanen och Zacke Ekström stod för förarbetet.

EIF har i två tidigare matcher förlorat 1–3 mot TPS i Åbo och 3–5 mot TPV (i Grankulla). I de här matcherna har ”de grönvitas” spel inte fungerat alls. Men mot KTP fanns det betydligt klarare linjer i positionsspelet.

Backlinjen från höger till vänster; Ville Sevon, Joel Akpini, Benjamin Tuovinen och Pasi Forsman. Målet vaktades av Mehdi, som satte sig direkt i respekt och visade vem som bestämmer inne i målvaktsområdet. Akpini gjorde sin absolut bästa match och bröt KTP:s försök till anfall resolut.

Förövrigt gjorde försvarslinjen inte några grova eller ödesdigra misstag. Det var från början klart och redigt vem som sköter vad. Mehdi tvingades inte till några paradrättningar. Han tog hand om de försök eller bollar som kom igenom muren.

Mittfältet visade också rappa tag och den här gången vann EIF betydligt fler närkampen än man förlorade. Egentligen tillät man inte gästerna bygga upp några ordentliga anfall. Det var bra press på bollhållaren och ingen yrade omkring på främmande positioner.

David Rantanen böjar finna sig väl tillrätta med de nya lagkamraterna och med nya taktiken. Klart godkänt. Akseli Ollila hade flyttat in i centrum på mittfältet och var betydligt piggare än i de två föregående matcherna. Samspelet med Antti Ulmanen börjar ta form. Zacke Ekström slet sin vana trogen bra på sin kant.

Anfallsspelet behöver inte alls bli ineffektivt även om kanske ser lite så ut – för tillfället. Tränaren Xatart följer tydligen samma linje som i fjol. Först säkert spel framför det egna målet. Sedan satsar man på offensiven.

EIF:s segermål kom efter en miss i KTP-försvaret. Ulmanen rev åt sig bollen ute på högerkanten. Avancerade och slog en crossboll till Ekström, som fritt kunde kruta på. KTP:s målvakt gjorde en bra räddning, men returen som följde snappades påpassligt upp av Bende, som sände in den i målmaskorna.

Marc Andersson som redan var med i fjol, men inte spelade, gjorde sin debut. Han var i början lite blyg och försiktig, men tog sedan för sig ju längre matchen framskred ordentligt. Det kan bli någonting...

Viktor Limnell kom in i andra halvlek i stället för Joachim Böckerman. Limnell tog plats i försvarslinjen, i mitten tillsammans med Akpini. Benjamin Tuovinen gick i stället upp på mittfältet. Limnell börjar sakta men säkert hitta formen igen. Ville Sevon till höger höll bra klass.

Akesli Ollila gav i slutet av matchen plats åt Jacob Gottberg. Fortsätter Ollila i samma stil och på samma plats kan det i fortsättningen bli riktigt trevligt...

Tränarparet Xatart och Santesmases har på bara några veckor fått riktigt hygglig fason på laget och spelet. Fortsätter man i samma stil blir det onekligen en intressant sommar.

Ducca Nyman
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon