fotboll gronHerrar
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon

Ett mästerligt drag – igen

EIF:s fotbollstränare Xatart tvekar inte att göra radikala spelarbyten för att få kontroll över en match. Mot KPV gjorde han i 55 minuten ett kanske lite oväntat drag. KPV hade nyligen bränt en straff och innan den hade laget en bra period och pressade EIF tillbaka. Då bytte han ut vänsterbacken William Lindqvist mot Viktor Limnell. Lindqvist spelade inte svagt, tvärtom. Men Limnell och Lindqvist har olika kvalitet som spelare.

EIF:s anfallsspel i första halvlek och till stora delar i den andra kom upp längs högerkanten. Ville Sevon och Hans-Emil Honkasalo kompletterar varandra bra – har gjort det hela säsongen – och via den flygeln får man bra tryck mot motståndarnas försvar. Men samtidigt blir det en kraftig slagsida i offensiven och rätt lätt för motståndaren att stoppa. KPV är ingen oäven motståndare och kampen på Centrumplanen var en av de bästa den här säsongen.

När Xatart bytte Lindqvist mot Limnell fick han också en offensiv vänsterflygel. Lindqvist, som är en försiktig men säker försvarare stiger inte lika aggressivt med i anfallet, vilket Limnell gör. Med bytet fick EIF-tränaren bättre balans i offensiven, vilket gjorde det betydligt svårare för KPV. Limnell, som går fram nästan som en slåttermaskin, och Riku Selander ute till vänster är båda slitstarka och arbetsvilliga. Matchen fick en annan karaktär och hade stor andel i att det blev full pott. Xatart visade än en gång att han läser spelet på planen och att han inte står med tummen mitt i handen.

EIF-tränaren var givetvis efter matchen glad, lyckligt. Han behövde inte säga många ord. Och ju färre ord efter en match en tränare behöver desto bättre. Långa bortförklaringar brukar ofta visa att allt inte står rätt till inom laget. Och hittills har Xatart inte behövt förklara någonting. Spelarnas insats på planen talar sitt tydliga språk. Och målvakten Jonathan Jäntti träffade förmodligen huvudet på spiken när han efter KPV-mötet sade att den finfina laganda som råder avgjorde.

Hans-Emil Honkasalo var en av planens bästa spelare. Hans insats på mittfältet är viktig. Han deltar flitigt i offensiven utan att för den skulle glömma sin defensiva uppgift. Han och Sevon går som sagt mycket bra ihop. När Sevon gör en offensiv rajd, täcker Honkasalo upp snett bakåt, och vice versa. Atte Sihovnen börjar också allt mer ta för sig. Han är kanske en aning kantig i sitt spel, lite svårt att få kontroll över sina långa ben. Mot KPV gjorde han kanske sin bästa insats för säsongen. Starkt.

Ju längre säsongen framskridit desto komplettare har EIF som lag blivit. Det bådar gott med tanke på kommande matcher. Xatart har letat, prövat sig fram, efter den perfekta uppställningen. Han har gjort det balanserat, utan att äventyrat någonting och nu börjar den allt tydligare ta form.

EIF:s manager Peter Haglund har hittills haft en riktigt skön sommar, en av sina skönaste på senare år. Laget går på nästan som ett självspelande piano. Han är värd det!

Text: Hans "Ducca" Nyman

Sponsorer 2018

gold k supermarket 2017
gold macron
gold elisaviihde
ekenassparbank 2016 gold
gold veikkaus
lokaltapiola 2016 gold
 
gold silux
 
 
roth 2016 gold
premarin 2016 gold
silver n3mpower 2016
silver seka 2016
silver aureus 2016
silver azets
silver travaruhuset 2016
silver aberglund
etelauusimaa 2016 gold
brons reklamcenter 2016
silver mrmedia
silver motellmarine
silver piazza
silver albatros 2016
silver ekenasenergi
silver wikstromsbusstrafik
silver specialmobil
silver masterpipe
silver kopparol
 
silver folksam 2016
silver spkoti 2016
silver papperochhus 2016
silver mbroman 2016
silver svenlof 2016
silver ido 2016
brons prreklam 2016
silver raseborgsstad 2016
brons rudus 2016
brons svartstroms 2016
brons ekenastradgardsservice
brons serivicenyholm 2106
silver varuboden 2016
brons mntextil
brons sydbevakning 2016
silver kjousmaa silver
brons ekenasforstaapotek
brons ekemarin 2016
brons auratherm
brons kodintavaratalo
brons handelsbanken
brons lohjanautola
brons ekenasbokforingsbyra
silver janneskraftor 2016
brons simonshus
silver hushornan 2016
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon