fotboll gronHerrar
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon

Gabriel Garcia Xatart 30 år idag, ett lyckat kap av PH

Peter Haglund (PH) ser ut att ha funnit sin man – Gabriel Garcia Xatart (X:et) som idag (1.6.) firar sin 30 års dag.

Under sina år som manager för EIF i fotbollsettan har han haft olika tränare att leda laget. Kontraktet har klarats rätt sent på hösten, ibland t o m med darr på ribban. Men det har gått vägen.

Haglund har under åren förmodligen fått hård, för att inte kanske säga skarp, kritik för sina beslut. Lyckligtvis reagerar han som gåsen när den får vatten över sig. Men känslor har han. Hur han hanterar dem vet förmodligen bara de närmaste familjemedlemmarna.

På den här webbsajten kan de ge belackarna rätt att säga: vem lyfter inte på kattsvansen om inte katten själv. Men om det aldrig tidigare sagts eller skrivits i offentligheten måste det skrivas:

Du gör det bra.

Haglund vet som manager att han många gånger står ensam, och att han aldrig för någon avslöjar sina innersta tankar. Ansvaret.

I matchen mot Helsingfors IFK tog arrangören inte lätt på säkerheten. Det fanns bra med ordningsvakter och poliser. Med stora anhängarskaror behövs bara en liten gnista för utlösa en explosion. Med förödande följder. EIF motade i tid Olle i grind, och klarade av hela evenemanget med hedern. Alla extra arbetstimmar i förberedelserna är inte bortkastade.

DSC 0398

Och X:et då?

Hans främsta uppgift är att hålla sin arbetsgivare på gott humör genom att leverera resultat. Allt annat är oväsentligt. Och det har han och laget hittills gjort. Det har varit en verkligt fin fotbollsvår. En seger och fyra oavgjorda matcher, och speciellt kampen mot HIFK, gör att de flesta har gått hem efter matcherna med positiv attityd. Och borde leda till att man gärna kommer igen till följande hemmamatch.

Xatart som idag fyller 30 år, har inte hittills hunnit skaffa sig någon tränarrutin att tala om. Han är en försiktig general, liksom en försiktig placeringsexpert. Ingen satsar pengar i objekt som ger förlust. Ingen klok tränare satsar inför en match på en taktik som ger förlust. Det är nu han skaffar sig sitt tränarkapital.

Om si sådär 10 - 20 år kommer ingen av dagens EIF-spelare att lira för någon spansk toppklubben. Men Xatart kan mycket väl var en tränare där. Och om så skulle ske, och den som då lever, kan det vara trevligt att komma ihåg att han engång i tiden tränade i Ekenäs.

Den här säsongen får tydligen hemmapubliken lära sig någon lite nytt från fotbollsvärlden. EIF har hittills spelat ett tillknäppt försvarsspel och det är inte alla gånger underhållande. Ett säkert försvarsspel är ofta på bekostnad av att pruta på ett offensivt anfallsspel. För ingen kommer efter en förlust och klappar Xatart på axeln och säger: du gjorde bra spelarbyten, ditt lag spelade bra...

EIF:s anfallsspel är för tillfället kanske lite i baklås. Men det behöver inte vara ett oöverkomligt problem. Hittills har försvarslinjen och mittfältet skött defensiven med beröm. Jo, det medges att det har varit fråga om lite tråkig fotboll, men om Xatart öppnar upp för offensivt spel får han också räkna med att det smäller i den egna målburen. Och den risken tar han inte – just nu.

EIF har på mittfältet kvalitéer som nog garanterar för offensiva attacker. Nu är främst spelare som Riku Selander, Atte Sihvonen, Akseli Ollila rätt låsta till defensiven och ingen går utanför det taktiska mönstret. Omställning från försvar till anfall är inte lätt, men går att lösa. Och innan EIF hoppar över till det, måste först det defensiva spelmönstret vara väl inkört. Det är det Xatart förmodligen jobbar med.

Inledningen på årets säsong har på många sätt varit speciell. Det har bjudits på lite annorlunda taktiska mönster. Och det har inte heller blivit några förluster. På de fyra senaste oavgjorda matcherna har EIF tappat åtta poäng, men bara vunnit fyra. I höst när det verkliga avgörandet faller kan de vara värdefulla. Ingenting är förlorat att blanda sig i toppstriden...

Det är därför man kan ställa frågan: har ph hittat sin man?

Text: Hans "Ducca" Nyman

Sponsorer 2018

gold k supermarket 2017
gold macron
gold elisaviihde
ekenassparbank 2016 gold
gold veikkaus
lokaltapiola 2016 gold
 
gold silux
 
 
roth 2016 gold
premarin 2016 gold
silver n3mpower 2016
silver seka 2016
silver aureus 2016
silver azets
silver travaruhuset 2016
silver aberglund
etelauusimaa 2016 gold
brons reklamcenter 2016
silver mrmedia
silver motellmarine
silver piazza
silver albatros 2016
silver ekenasenergi
silver wikstromsbusstrafik
silver specialmobil
silver masterpipe
silver kopparol
 
silver folksam 2016
silver spkoti 2016
silver papperochhus 2016
silver mbroman 2016
silver svenlof 2016
silver ido 2016
brons prreklam 2016
silver raseborgsstad 2016
brons rudus 2016
brons svartstroms 2016
brons ekenastradgardsservice
brons serivicenyholm 2106
silver varuboden 2016
brons mntextil
brons sydbevakning 2016
silver kjousmaa silver
brons ekenasforstaapotek
brons ekemarin 2016
brons auratherm
brons kodintavaratalo
brons handelsbanken
brons lohjanautola
brons ekenasbokforingsbyra
silver janneskraftor 2016
brons simonshus
silver hushornan 2016
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon