fotboll gronHerrar
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon

Tillgång och efterfråga – och skarpt läge

För EIF börjar det ordentligt osa direkt avancemang, eller avancemang via kvalspel, till Veikkausliiga. Båda möjligheterna finns , också det tredje alternativet – att det inte blir någotdera. Efter den klara och stabila segern borta över FF Jaro gav EIF ett styrkebesked som heter duga och visar att topplaceringen inte är någon tillfällighet. Många av topplagen spelar i kors, har tillfälliga svackor eller annat. EIF däremot visar stabil form, stabilt spel. Det höjer avsevärt temperaturen i idstaden. Managern Peter Haglund får sedan tänka vad han vill.

EIF visade i matchen mot Jaro att årets tränarval är lyckat. Katalanen Xatart visar att han får laget, spelarna, att till punkt och pricka följa den uppgjorda taktiken. Det är inte alla gånger det lättaste med tanke på spelarnas olika kvalitet och nationaliteter. Plus den finländska och lokala mentaliteten. Men EIF fungerar som ett lag, utan stjärnor. Xatart har lyckats med att göra flera blåbärsspelare till riktigt hyggliga division-I lirare. Här gäller de tre musketörernas motto: En för alla och alla för en. Och spelarna gillar upplägget. Lagandan fungerar, är på topp med känt resultat.

Utgångsläget mot Jaro var inte det optimala. Högerbacken Ville Sevon var avstängd på grund av att varningskontot var fyllt. Vänsterbacken Viktor Limnell vilade på grund av överansträngning och målvakten Jonathan Jäntti slet avbytarbänken på grund av en muskelskada. EIF hade bara fyra bytesspelare med i Jakobstad och det är väl kanske inte det bästa tänkbara, dessutom på bortaplan, inför en toppmatch. Redan det här gjorde att hjärtat hoppat högt upp i halsgropen.

Men EIF-tränaren analyserade än en gång läget klokt. Och gjorde så få ändringar som bara var nödvändigt.

Joel Akpini spelade på Sevons plats (högerback) och gjorde det så bra att man är beredd att påstå att han helt i onödan sliter reservbänken. Spela kan han, och samarbetet med Hans-Emil Honkaslo fungerade lika bra som det gör när Sevon spelar. Jaro försökte i första halvlek spela upp just via EIF:s högerflank, men alla försök kom på skam. Akpini och Honkasalo inte bara tätade effektivt till luckorna utan deltog också flitigt i offensiven.

Och sedan kom den verkliga förvandlingen – Hanson Boakai. Genast i andra halvlek tog han tag i taktpinnen. Plötsligt bara föll pusselbitarna på plats. Boakai gjorde rätta och perfekta, snabba spelvändningar, lekte och rullade upp Jaros mittfält och försvar. Samarbetet med Riku Selander fungerade och båda spelarna följde spelplanen. Om Selander fanns till höger, tog Boakai den vänstra platsen. Och blev det byte, vilket det ofta blev, gjordes det så smidigt och snyggt att det stundtals såg ut som de fanns överallt där det hände på planen. EIF visade upp ett så komplett spel det bara går att göra på den här nivån. Försvarsspelet är från tidigare känt, men nu också understött av ett kämpande mittfält. Och som krydda: vassa avslut. Utan att förringa unga Akseli Ollilas två snygga mål.

Det är under de kommande dagarna fotbollsklubbarna har möjlighet att se om sina hus. Transferfönstret stängs den tionde augusti. Fram till dess kan man fritt köpa och sälja spelare om behovet finns. För det är vad det hela handlar om – sälja eller köpa. Det finns officiella sajter för tillgängliga spelare, men nästan alla klubbar har sina egna kanaler vilka spelare som är lediga. Det här är en möjlighet för klubbarna att bredda respektive spelartrupp. Men också för att lätta på den ekonomiska bördan.

EIF har sålt Felix De Bona (Jaro) och Boubacar Kinda (BK-46). På plussidan finns Mosawer Ahadi (lån från ligalaget Honka). Det här gör att EIF:s trupp blir smal, men inte spelmässigt försvagad. Frågan är om det överhuvudtaget behövs någon spelare till? Det gäller för PH & Co att hålla huvudet kallt. För några verkliga toppspelare är med säkerhet inte tillgängliga. Målvaktssituationen är delikat. Däremot ser Zacke Ekströms säsong mer eller mindre ut att vara över. Johan Estlander och Etchu Tabe kämpar med respektive krämpor. Vilktor Limnell är förmodligen snabbt tillbaka igen. Med den här trion utan skavanker plus Ahadi och Akpini har EIF en rätt hygglig bredd och kvalitet som väl kan räcka den här säsongen?

Och så presenterade EIF en egen junior, Robin Flinck. Mot Jaro tog han sina första steg i fotbollsettan. Det finns skäl att återkomma till honom...

Text Hans Nyman

Sponsorer 2018

gold k supermarket 2017
gold macron
gold elisaviihde
ekenassparbank 2016 gold
gold veikkaus
lokaltapiola 2016 gold
 
gold silux
 
 
roth 2016 gold
premarin 2016 gold
silver n3mpower 2016
silver seka 2016
silver aureus 2016
silver azets
silver travaruhuset 2016
silver aberglund
etelauusimaa 2016 gold
brons reklamcenter 2016
silver mrmedia
silver motellmarine
silver piazza
silver albatros 2016
silver ekenasenergi
silver wikstromsbusstrafik
silver specialmobil
silver masterpipe
silver kopparol
 
silver folksam 2016
silver spkoti 2016
silver papperochhus 2016
silver mbroman 2016
silver svenlof 2016
silver ido 2016
brons prreklam 2016
silver raseborgsstad 2016
brons rudus 2016
brons svartstroms 2016
brons ekenastradgardsservice
brons serivicenyholm 2106
silver varuboden 2016
brons mntextil
brons sydbevakning 2016
silver kjousmaa silver
brons ekenasforstaapotek
brons ekemarin 2016
brons auratherm
brons kodintavaratalo
brons handelsbanken
brons lohjanautola
brons ekenasbokforingsbyra
silver janneskraftor 2016
brons simonshus
silver hushornan 2016
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
fotboll ikon
discgolf ikon
handboll ikon
innebandy ikon