Fotbollssektionen
infofotbollsskola2019 anmäldighär2019
  • Juniorer
  • Aktuellt
  • Målkalas på Centrumplan för B17 fotbollspojkarna i ödesmatch

Målkalas på Centrumplan för B17 fotbollspojkarna i ödesmatch

Serieledarna VJS från Vanda kom på besök på sista junidagen i våromgångens sista match i division 1, en match som var viktig för VJS och avgörande för EIF.

EIF låg på en placering i nedre ändan av tabellen före matchen med fyra lag under sej, då tre lag faller till division 2. EPS och FC Jazz som låg närmast under EIF i tabellen hade båda chans att hålla sej ovanför strecket, ifall de skulle vinna sina matcher, och EIF inte vann öve VJS.

Också för VJS var matchen viktig, de ledde serien, på samma poäng som tvåan men med bättre målskillnad, och en poäng före de tre följande lagen, det var alltså hela fem lag inom en poäng i toppen av tabellen. Inget lag stiger från division 1 inför höstsäsongen, men de tre första får extra poäng med sej från våromgången.

Samtidigt var det bara sju poängs skillnad mellan EIF och VJS i tabellen, vilket vittnar om en mycket jämn serie med flera matcher som gick i kors.

EIF kunde nu ställa upp med hela sin trupp, alla spelare fanns till förfogande och ingen var skadad. Man hade också hela sju stycken utbytesspelare på bänken.

Matchen började ganska jämnt, men det var VJS som inledde målkalaset redan efter sju minuter, då en frispark från hörnet av straffområdet oturligt studsade i mål från en EIF-spelare.
Detta verkade få mera fart på motståndarna, som tog mera och mera kontroll öve spelet. EIF kunde nog rulla boll längs backlinjen, men hade problem att bygga upp spelet på mittfältet.

Just före halvvägs in i halvleken kon sedan 0-2 målet, då VJS lyfte en boll över EIF's försvarslinje och sedan lobbade bollen i mål över den emotrusande EIF-målvakten Albin Wasiljeff.

EIF hade hela tiden problem med de starka och snabba VJS-anfallarna. Tidvis kändes det som om VJS hade 2-3 stycken Mbappen som sprang sönder försvaret.

0-3 målet kom 10 minuter senare, då ett inlägg nickades tillbaka mot straffpunkten och en omarkerad VJS-spelare placerade den i mål.

Nu reagerade också EIF-tränarna och bytte in snabba Jonathan Roos som högerback, samt flyttade Sami Talsi ner till vänsterback. Jonathans och Samis snabbhet fick också bukt på VJS-anfallarna.

EIF hade några fina lägen under första halvleken, men Jakob Gottbergs välplacerade frisparkar räddades av målvakten, och den sista precisionen saknades i några avslut.

Istället var det VJS som utökade ledningen till 0-4 då en hörnspark gick i mål via bakre stolpen just före första halvlekens slut.

Överlag var det en darrig första halvlek av EIF, och det verkade klart att antingen EPS eller FC Jazz skulle måsta tappa poäng i sina matcher för att EIF skulle hållas kvar i division 1. KaaPo ledde över FC Jazz med 0-1 i halvtid, så där verkade läget lugnt. Men EPS hade redan en 2-0 ledning över TPS.

Till andra halvlek kom sedan EIF med nya tag, mera rörelse och intensitet. Trots det var det VJS som ytterligare utökade ledningen efter 8 minuters spel. Men där verkade det som om VJS skulle vara nöjda med sin 5-0 ledning och saktade av på tempot något. Detta utnyttjade EIF, och Simon Lindholm kunde reducera några minuter senare från en straff. Fyra minuter senare var det Sami Talsi som gav en friskark från vänster sida, som gick rakt i mål förbi en klunga med spelare.

EIF verkade få i gång en riktigt slutspurt, och nu var det VJS tur att se skakiga ut. Men sen kom ännu en vändning i matchen, när August Björklund fick ett rakt rött kort efter en tackling med nabbarna före, och blev alltså utvisad. Trots detta pressade EIF på, och fick också en till straff, som Robert Bäckman sköt över målet.

Nu gjorde EIF också en hel rad byten, ändrade till en tre backars linje bak, och satsade framåt med två anfallare. I praktiken märktes det knappt att EIF spelade med en man mindre, och man lyckades också skapa några fina lägen, men det blev inga fler mål.

Mot slutet av matchen hettade känslorna till både på planen och speciellt på motståndarnas utbytesbänk. VJS satsade hårt på att göra ännu ett mål, det verkade som om de hade missupfattat situationen i tabellen eller reglerna om hur placeringarna avgörs vid lika poäng, och de trodde att de skulle behöva ännu ett mål för att säkra seriesegern.

Det blev också en hel del oklara situationer, sena tacklignar, många svordomar och skuffande mellan spelarna. Detta resulterade i flera gula kort, och två utvisngar till då först en VJS-spelare fick sin andra varning och sedan likaså Robert Bäckman i slutminuterna.

När slutsignalen gick stod alltså resultatet 2-5 till VJS. Samtidigt klarnade det att EPS vann sin match över TPS, och FC Jazz hade vänt till 2-1 över KaaPo. Detta betydde alltså att EIF ramlar under strecket och kommer att spela i division 2 i höstens serie.

EIF's tränare Robert Wahlstedt var inte nöjd efter matchen: "Vi föll inte bara för att vi förlora idag utan vi borde ha säkrat kontraktet tidigare. Bollen e rund och livet fortsätter."

Jakob Gottberg gjorde en solid match på högermittfältet, och Jonathan Roos spelade bra som högerback, där hans snabbhet och fysiska styrka tog musten av VJS anfallare.

Detta var den sista matchen i EIF's gröna spelskjorta, åtminstone på en stund framöver, för både Sami Talsi och Rasmus Söderlund, som bägge valt att flytta till annan ort och idrottsgymnasier. Sami flyttar till Sverige och Rasse till Norrvalla i Vörå. EIF tackar för samarbetet så här långt och vi hoppas vi möts igen i framtiden.

Foto: EIF's målvakt Albin Wasiljeff (foto: Joni Estlander)
 

Fotboll - Juniorhändelser

21 maj
18:00    P09 EIF - Tikka Västerby hallen
21 maj
19:30    P08 EIF - GrIFK Västerby hallen
22 maj
18:00    P07 EIF - HJK Österby gräsplan
22 maj
19:00    P05 EIF - FC Kirkkonummi Centrumplan
27 maj
18:00    P08 EIF - ViTa Västerby hallen
27 maj
19:30    P09 EIF - FC HIK Västerby hallen
27 maj
19:30    FB18 EIF - HJK/City Österby
28 maj
18:30    F08 EIF - Kasiysi Västerby hallen
28 maj
19:00    P06 EIF - GrIFK Österby
29 maj
18:00    P06 EIF - FC WILD Österby