Äkta hat trick av Smith – 3 – 0 och knall

  Ekenäs IF:s vassa avslutare Darren Smith stod för tre mål i följd – ett äkta hat trick – och efteråt givetvis den obligatorisk knallen på huvudet, när EIF spelade skjortorna av MP från S:t Michel.

  Det var långa stunder bara ett lag på planen när EIF tryckte dit MP med 3 - 0 (2 - 0) och tog tre obligatoriska poäng. Smith är uppe i toppen på skytteligan med hittills tretton gjorda mål – man får hoppas att det inte stannar vid olyckstalet.

  – Vi fick en riktigt kanonstart med ett rätt tidigt mål. Och när vi gör mål, tar ledningen och spelar som vi gjorde ger det extra glöd under fötterna, säger Smith, som alltså kunde kvittera ut sin första knall.

  Och matchbollen då?

  Den fick han som ett minne för resten av livet.

  – Jag är riktigt nöjd med hela lagets insats. Inställningen och attityden var mycket bättre än i de senaste kamper. Det var glöd i truppen. Alla kämpade och tog sitt ansvar.

  Smitt säger att smärtan från de senaste matcherna, där spelet inte löpt som önskat, ville igen uppleva, känna igen. Och därför hade man beslutat att spela varje sekund i matchen.


  – Jag hoppas att vi kan ta med den här attityden till de resterande matcherna, säger Smith.

  Efter ett rätt hektiskt matchtempo, kort möjlighet till kvalitativ träning, vila och förberedelser har tydligen en ”normal vecka” gett effekt. Det var ett helt annat EIF än t ex i föregående bortamatch mot Gnistan.

  Nu lyckades det korta och snabba triangelspel, en touch på bollen ny position och snabbt vidare med bollen igen. Det spel som EIF odlat hela säsongen. Men som varit lite bortfluget i de senaste matcherna

  – Ja, Juuso Liukkonen gjorde ett par riktigt fina löpningar och jag försökte med ett snabbt instick till honom. Det kunde ha blivit ett par pytsar till. Jag tycker ändå vi gjorde en riktigt, riktigt bara match, säger Xhevdet Gela.

  Han säger att EIF var riktigt bra förberedda den här gången. Varje gång någon förlorade bollen i en närkamp, kämpade man den snabbt tillbaka igen. Och den höga pressen mot MP:s försvarslinje gjorde att motståndarna inte kunde bygga några riktigt superfarliga anfall.

  – De hade ett par chanser. Men de kom efter donationer av oss. Det var allt, säger Gela.

  Gela säger att han riktigt nöjd med sin och lagets insats. Tre mål i motståndarburen och inget i det ena är godkänt.

  – Det förefaller vara så att om vi förbereder oss uselt blir också insatsen därefter. Nu var vi direkt redo och bra blev det.

  Gela fick tack vare MP:s svaga markeringsspel ordentligt med utrymme på mittfältet och kunde bygga anfallen som han ville. Med lite bättre avslut hade gästerna kunnat åka på en riktig risbastu.

  Aya hade ett par riktigt saftiga lägen. Likaså Darren Smith. Men kanske det markanta övertaget inverkade?

  - Vårt spel på vänsterkanten var bra, riktig bra och mångsidigt. Vi fick skapa mycket via den flanken. Och varför skulle vi inte spela den vägen när det en gång finns utrymme, säger Gela.

  Joona Tapani fick genast i början av matchen den stenhård boll rakt i ansiktet. Han stöp direkt och kunde inte fortsätta. Pasi Forsman kom in i stället och skötte uppgiften riktigt bra.

  EIF:s mål: 1–0 (7 min.): Darren Smith efter en ypperlig passning av Zacke Ekström.

  2–0 straff (31 min.): Darren Smith efter att först en MP spelare räddade med handen Zachry Sukundas boll, som annars skulle rullat i mål.

  3 – 0 (83 min.): Darren Smith efter en riktig drömpassning innanför sexton metern av Juuso Liukkonen.

  Publiksiffran i den fina eftermiddagen var 625 betalande åskådare.

  Ducca Nyman

  Bollförbundets matchprotokoll
  YLE Västnyland
  Västra Nyland (bakom betalmur)
  MP matchrapport
  Presskonferens
  EIF:s mål