Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • Alla överens – TPS får en match

Alla överens – TPS får en match

Ekenäs IF:s lagkapten Zacke Ekström säger att EIF noggrant analyserat senaste förlusten borta mot FF Jaro. Till matchen mot TPS från Åbo är alla batterier laddade – åboklubben skall få sig en match. Vårens första kamp på Centrumplan slutade oavgjort 1–1. Men i Åbo på Kuppis var hemmalaget på hugget, vann 4–0.

– Vi är alla i laget överens om att vi inte spelade bra i bortamatchen i Jakobstad. Och det är en bra sak när alla inser att det inte räcker att spela halvdant i någon match i fotbollsettan, säger Ekström.

Han säger att spelarna inte i onödan grubblat över förlusten. Veckans träningar har varit bra och inställningen den rätta – TPS möts med varma servetter!

– Det är klart att efter en lång resa till Jakobstad känns inte en 1–4 förlust särskilt angeläget. Men det är såhär i fotboll och det gäller bara att lägga allt bakom sig. Det kommer nya matcher, nya tag.

Åboklubben spelade i sin föregående match ”bara” oavgjort 2–2 mot bottenlaget MyPa från Kymmenedalen. Poängtappet sved ordentligt i skinnet. Och mot den bakgrunden får nog EIF något att bita i. TPS kämpar för en kvalplats till Veikkausliiga och kommer inte att lämna någonting åt slumpen. Det står en hel del på spel – en eventuell EIF-seger kommer säkert att väcka stort jubel i Jakobstad.

– Det är helt klart att Jaro önskar att vi i Ekenäs skall åka på pumpen, säger TPS-tränaren Tommi Pikkarainen.

– Jag kan väl tänka mig att TPS är besviket efter MyPa-matchen. Åboklubben har säkert analyserat insatsen, vilket inte kommer att göra det lätt för oss. Laget har ett verkligt bra försvar och vill säkert upp tillbaka till fotbollsligan, säger Ekström.

Pikkarainen säger att han väntar sig hårt motstånd. EIF har ett starkt lag och tidigare drabbningar har inte varit lätta. Matchen mot MyPa var ett bottennapp. Men två avstängda- och en skadad spelare från ordinarie uppställning kanske lite förklarar den skrala insatsen, även om tränaren inte vill komma med någon bortförklaring.

– Jag behöver inte ha någon moralpredikan för spelarna. Vi satte upp ett mål innan serien startartade och den planen följer vi. Alla har klart för sig vad som i Ekenäs väntar, säger Pikkarainen.

EIF:s vänsterback Zacke Ekström säger att ”de grönvita” har alla chanser att vinna. Men då behövs det en gedigen laginsats, ett tätt hemmaförsvar.

– I matchen mot AC Oulu där vi vann 2–1 gjorde vi alla, plus försvaret en verkligt stark insats. Och upp till samma nivå måste vi nå mot TPS. Då finns alla chanser.

Ekström säger att EIF mentalt förberett sig på bästa tänkbara sätt.

– Det är klart att vi vill hemma på vår hemmaplan. Vi vill visa att vi kan spela – och vinna matcher vill vi alltid, oberoende av motstånd, säger Ekström.

Backkollegan Ville Sevon till höger är inne på samma tankegång som lagkapten.

– Efter två långa resor (Uleåborg och Jakobstad) och bortamatcher skall det bli verkligt skönt att få spela på hemmaplan och inför hemmapubliken igen, säger Sevon.

Han väntar hårt motstånd från TPS och säger att åboklubben har ett starkt lag. Men poängtappet mot MyPa kom kanske lite överraskat.

– Mot Jaro hade vi ingen extra energi alls och det var några små detaljer som irriterade, inverkade negativt. Mot TPS behöver vi inte någon speciell uppladdning. Den finns redan. Och hoppas att MyPa lite rubbade cirklarna i åbolaget. Det skall vi försöka utnyttja, säger Sevon.

Matchen på Centrumplan mot TPS börjar kl. 17.00.