Ångvälten från Ekenäs tryckte ned ACK

  Ekenäs IF:s fotbollsmannar ångar härligt på i herrettan. Borta mot AC Kajaani vann ”de grönvita” 2 - 0 (0 - 0) och fortsätter som obesegrat och hänger envist kvar i tabelltoppen. Segern borta var en riktigt äkta arbetsseger. Mindre finlir men desto mera vilja och kamp.

  EIF:s öppningsmål gjordes av Darren Smith efter ett grovjobb av högerbacken Jarkko Heimonen. Han formligen rev åt sig bollen på mittplan, avancerade, spelade den snyggt vidare till Aya som i sin tur hittade Smith nästan helt omarkerade framför ACK-målet. 1 - 0 (70 min.)

  Och på tilläggstid 90+5 var Heimonen ytterst nära att smälla in 3 - 0. Också det efter ett starkt avancemang mot Kajana-målet. Och varför inte - Kajana bjöd på fri yta. Det var bara att ånga på...Men bollen strök en aning förbi målet. Men ett bra jobb i hela 90 minuter. Inget snack om den saken!

  För EIF:s andra mål antecknades Aya. Men han fick lite hjälp på vägen av försvararen Mikko Pitkänen, som först täckte Ayas skott. Men bollen träffade hans ben och smet in i nedre bortre hörnet. Vackert så.

  Jiri Koski vaktade den gången målet. Och han stod för en bra insats och höll sin andra nolla. EIF har den här säsongen två verkligt pålitliga burväktare. Och ett lag som ger allt i 90 minuter. ACK hade några bra sekvenser, men lyckades inte skapa några riktigt heta lägen inne i boxen framför EIF mål.

  - Det känns verkligen skönt. Vi har haft en lång dag, säger William Lindqvist.

  Två EIF:are som kanske inte syntes så mycket, men som gjorde ett verkligt uppoffrande jobb på mittfältet är Joona Tapani och Zachary Sukunda. Tapani håller bra balans i mitten, spelar med eftertanke och vinner de flesta närkamper medan Sukunda springer mycket och täpper till luckor lite här och där. Han hinner också bra med på offensiven och stod för passningen till Aya:s fullträff.

  - Jag tycker att vi hade ett bra kollektivt spel. Och visst hjälper det oss i försvarslinjen när vi har mittfältsspelare som just Tapani och Sukunda. De orkar bra pressa motståndarna högt uppe i deras försvars zon, men hinner också ned till den egna linjen och tar upp sina positioner, säger Lindqvist.

  Han säger att alla hade en bra känsla i kroppen innan matchen började.

  - Vi kom inte hit för att förlora. Vi visste att om vi spelar som vi inledde säsongen kommer det att räcka långt.

  Lagets kapten Zacke Ekström säger att stämningen i omklädningsrummet är på topp. Snudd på öronbedövande.

  - Vi är fortfarande obesegrade. Kajana var ingen lätt motståndare. Men vi stabilare, bättre som kollektiv, säger Ekström.

  Lagkaptenen säger att EIF den här gången inte riktigt hade samma tålamod som i hemmamatchen mot Jaro.

  - Den här gången gjorde vi lite väl snabba och mindre bra beslut. Vi gick onödigt mycket med i ACK:s tempo. Vi fick springa mycket och det tog ordentligt på krafterna.

  Ekström säger att segern borta i Kajana var en riktig arbetsseger.

  - Vi behöver inte alla gånger spela så fint. Men när alla kämpar för lagets bästa blir också resultatet godkänt. Vi gjorde våra mål i matchen sent. Men bättre sent än aldrig, säger Ekström.

  Xhevdet Gela var tillbaka på mittfältet efter sin skada och spelade fram tills han blev utbytt en bra match. Han stod bakom mångt och mycket när EIF växlade om från försvarsspel till anfallsspel. Mot slutet blev han märkbart trött och fick stiga åt sidan för Pasi Forsman, som fyllde platsen med råge.

  Också Antti Ulmanen och Agge Björklund fick speltid. Aya och Juuso Liukkonen kom ut. Aya fick i andra halvlek en hård smäll över benen. Men kunde fortsätta, men var kanske inte lika synlig som i tidigare matcher. Motståndarna hade gjort sin hemläxa.

  I slutet av andra halvlek blev det mitt på planen lite polsk riksdag när Acheampong fällde rätt hårt Zacke Ekström. Men situationen lugnade ned sig.

  EIF:s följande match på Centrumplan är den 1 augusti. Kampen börjar kl. 16.00. Dags för säsongens publikrekord?

  Publiksiffran i Kajana, 795 betalande.

  Ducca Nyman

  Bollförbundets matchprotokoll
  AC Kajaani matchrapport
  YLE Västnyland
  Västra Nyland (bakom betalmur)