Fotboll:Herrlaget
nyttlag2019flickor  
  • Aktuellt
  • Bra spel av EIF - Smith sänkte MyPa

Bra spel av EIF - Smith sänkte MyPa

Det var idel glada miner i EIF-lägert när ”de grönvita” tvålade till MyPa från Kymmenedalen i den tredje omgången i den finländska cupen i gruppspelet. EIF vann 2 - 0 (2 - 0) och tog sin förta seger. Sydafrikanen Darren Smith stod för båda fullträffarna – två verkligt snygga sådana. Och segersiffrorna kunde ha varit större. EIF kontrollerade spelet i 90 minuter.

- Det är klart att jag nöjd med mina två mål och lagets tre poäng. Vi jobbade bra hela matchen och skapade bra med lägen. Vi borde ha gjort ett par mål till. Men bra såhär också. Jag tycker att vi hade bra fason på spelet och i fortsättningen kan det bara bli bättre, säger tvåmålsskytten Darren Smith.

EIF har gjort riktigt tydliga framsteg – från 0 - 4 i första tävlingsmatchen hemma mot Gnistan, 2 - 1 borta mot KTP i Kotka till 2 - 0 seger hemma mot MyPa. Och då är laget bara inne i början av februari. På några veckor har tränaren Guillem Santemases fått - om man så vill säga - ordning på torpet.

- Det är såhär vi har tränat och det börjar synas också på planen. Jag är riktigt nöjd med vårt positionsspel. Vi skapade också bra chanser och kunde ha gjort några mål till, säger tränaren Santesmases.

EIF:s mittfält, från höger till vänster: Zachhary Sukunda, Aya, Pasi Forsman och Simon Lindholm gjorde ett gediget jobb hela matchen. Forsman fann sig mycket väl tillrätta och klarade jobbet som speluppläggare med bravur. EIF-anfallet matades fram med snabba en-till-två-beröringar på bollen. Stundtals riktigt njutbara fotboll, med tanke på årstiden och planen som var rätt svårspelad.

- Hu vad härligt. Det är det här vi sysslar med på träningarna. Och kul när det också syns och fungerar i matcherna. Jag tycker vi gjorde som helhet en riktigt bra match. Och borde kanske ha gjort ett par pytsar till, säger en glad Forsman.

Han säger att nu fungerade positionsspelet bra. Alla visste sina platser. Ingen irrade omkring på fel området. Det gjorde att också försvarslinjen hade en betydligt lättare uppgift än i de två tidigare matcherna. Och visst måste det också tillstås att Zacke Ekströms medverkan, kämpatag och inställning, spred sig i hela laget. En bra insats av lagkapten på vänsterflanken.

Också kollegan till höger, Jarkko Heimonen var nöjd. Han kunde avancera riktigt bra upp med i anfallen, utan att äventyra försvarsspelet.

- Jag tycker att vi inte under hela matchen hade några som helst problem. Det här var vår kamp, vårt spel. Och det kan bara bli bättre. Vi är ju bara i början av februari. Det vi hittills har sysslat med träningarna börjar också synas i matcherna. Det känns riktigt, riktigt bra, säger Heimonen.

EIF:s två mål var som sagt granna. Smiths 1 - 0 (24 min) kom efter att mittfältet bröt ett MyPa-anfall och EIF:s kontring bet. Jacke Gottberg på vänsterkanten fick bollen, avancerade in mot MyPa-målet och gav sedan en perfekt boll till Smitt, som inte missade det fina läget.

Sydafrikanens andra mål fick sitt upphov från högerkant där Ayabulela Konqobe spelade honom helt fri. Smith gjorde inget misstag, utan satte perfekt in 2 - 0 (40 min.)

Den åttonde februari 2020 på Centrumplan: 168 betalande. Det kan kanske bli fler när MuSa från Björneborg kommer på besök den 22 februari?

Ducca Nyman