Chans på ”topp fyra” - krävs seger över MP

  Ekenäs IF har fortfarande en chans att knipa en fjärde placering i fotbollsettan. Men det krävs först seger i hemmamatchen mot MP. Topplagen AC Oulu-KTP-Jaro har så gott som flugit sin kos.

  Problemet med pandemin gör att slutprogrammet för topplagen (påverkar nog alla klubbar) blir tajt och kan ändra på mycket. Det är önsketänkande - även om chansen finns - att t ex VPS och EIF skall blanda sig på allvar i avancemangstriden. Men till en fjärde plats finns alla möjligheter.

  EIF:s senaste bortamatch i Åggelby mot Gnistan gick inte riktigt som på Strömsö. Men efter en stark viljeinsats på slutet fick ”de grönvita” med hem en poäng. Och nu väntar alltså MP från S:t Michel.

  - När vi inte vinner en match finns det chans att göra många saker bättre i följande kamp. Problemet i Åggelby var att vi inte tog vara på våra möjligheter att avsluta anfallen på rätt sätt. Varje gång vi förlorade bollen i en närkamp regerade spelarna inte på rätt sätt, kämpade om att få den tillbaka, säger EIF-tränaren Guillem Santesmases.

  Han säger att bl a det är ett moment som måste bli betydligt bättre i matchen mot MP. Att Joona Tapani i sista stund innan matchen i Åggelby måste avstå och ersättas av unga Simon Lindholm var inte helt problemfritt.

  - Det är inte lätt för en spelare som inte är direkt redo att hoppa in. Men jag är stolt över Simon Lindholms insats. Han har ju hela tiden tränat med oss och kan spelsystemet. Lindholm har bra finter och spelar med eftertanke. Han skötte sin uppgift.

  Santesmases säger att ändringen i sista sekund inte inverkade nämnvärt på spelet och tror att EIF kan efter en rätt normal träningsvecka komma på rätt bog igen.

  - Det här laget har inte kastat yxan i sjön. Det vill vinna precis alla matcher som fortfarande återstår.

  Juuso Liukkonen uppe i anfallet har trampat vatten i de senaste matcherna. Han är inte direkt missnöjd och någon bortförklaring vill han inte komma med.

  - Men i bortamatchen mot Gnistan var kanske inte inställningen direkt hundra procent från början. Och i de föregående matcherna har koncentrationen i det undermedvetna lite spökat när den verkliga chansen till avancemang sakta flög sin kos. Det kan kanske ha inverkat en aning, funderar Liukkonen.

  Han har tidigare spelat för MP och i vårens första match, som slutade 1 - 1 på ”hemmaplan” var han nära att göra segermålet för ”de grönvita”. Men bolluslingen träffade tvärslån.

  Också MP kämpar för en bättre placering, för att slutligen säkra nytt kontrakt. Liukkonen följer med lagets förehavanden i serien.

  - Jag tror nog att de redan säkrat serieplatsen. Det som jag har märkt i deras uppställning är att de har många egna unga spelare som fått chansen. Jag skulle säga att det inte har varit den bästa möjliga startelvan.

  Liukkonen tror att just mot den bakgrunden kommer MP att utgå från en defensiv taktik, spela ”snålfotboll”.

  - Försvarsspelet i de senaste matcherna har varit deras starka sida, säger Liukkonen.

  Matchen på Centrumplan mot MP börjar kl. 14.00 (obs tiden).

  Ducca Nyman

  Bollförbundets matchprotokkoll
  MP:s hemsida

  Matchen presenteras av:
  silver seka 2016