Fotboll:Herrlaget
nyttlag2019flickor   Se laguppställningarna först
  • Aktuellt
  • EIF bad publiken om ursäkt – vann över TPV

EIF bad publiken om ursäkt – vann över TPV

Ekenäs IF:s fotbollsmannar bad hemmapubliken om ursäkt för föregående omgång då det blev en snöplig hemmaförlust mot bottenlaget MyPa (2 – 3). Mot TPV hade alla dragit på sig sitt blåställ, lade finliret åt sidan och grovjobbade i 90 minuter. Och det gav önskat resultat. EIF vann på Centrumplan 1 – 0 (0 – 0) inför ”bara” 507 betalande åskådare. Men spelarna får säkert sin ursäkt. Tre poäng är betydligt viktigare än finlir och att förlora. Kontraktet för herrettan nästa säsong är i praktiken på torra land.

– Det är klart att vi var ordentligt besvikna efter förlusten mot MyPa. Till matchen mot TPV gjorde vi en ordentlig analys, vi gick igenom misstagen och beslutade oss för att det inte upprepas. Idag jobbade alla till hundra procent i 90 minuter, säger mittbacken Joel Akpini.

– Vi spelade organiserat och var aldrig riktigt ordentligt pressade. Jag är glad på hela lagets vägnar efter den här matchen.

Om EIF:s mittback fortsätter ytterligare en säsong till hos de ”grönvita” är i det här skedet höjt i skyarna.

– Bara Gud vet, svarar Akpini.

EIF segermål gjordes av Akseli Ollila, som nu är uppe i tio fullträffar. Och segermålet kom efter ett misstag av motståndarnas målvakt Antti Kuusinen – och för en gångs skulle den här vägen. I allt för många hemma- och bortamatcher har EIF bjudit motståndarna på enkla mål. Och förlorat.

Kuusinen skulle snabbt öppna ett anfall, men hade oturen med sig och kastade bollen rakt i ryggen på en egen försvarsspelare. John Fagerström som följde bra upp spelet fick bollen, såg Ollila komma ångande och passade perfekt. Ollila behöver inte många chanser i en match för att näta. Han tackade för förarbetet och satte bollen behärskat i TPV-buren. Det blev segermålet, även om EIF hade sju-åtta klara lägen att gör flera mål.

– När jag fick kontroll över bollen vara det en snabb vändning som gällde. Jag såg Ollila komma och skickade dit bollen. Härligt att det blev mål, säger Fagerström.
Han spelade fulla 90 minuter och insatsen var inte oäven. Fagerström rör sig rätt, skapar ytor och försöker hålla bollen tills han får understöd från mittfältet. Nästan alltid med en motspelare i ryggen. Det är inte alla gånger det lättaste att få kontroll över bollen i sådana situationer.

– Jag gjorde kanske ingen jätteinsats. Jag förlorade lite för ofta bollen, men vi vann och det känns verkligen skönt.

Ollila var glad för Fagerströms skull och tackar för den fina passningen.

– Den (bollen) kom helt perfekt.

Men Ollila är inte helt nöjd med helheten i matchen. Han säger att laget borde bättre tagit vara på de chanser som skapades – en seger med 5 – 0, 6 – 0 hade inte varit fel. Såpass dominant var hemmalaget.

– Men det viktigaste är tre poäng. Vi har i praktiken säkrat serieplatsen, säger Ollila.

EIF:s mittfältsspel leddes av Omar Jama, som kanske var en av planens bästa spelare. Han understöddes fint av Daisuke Uemura, Donald Bende och Dominic Grondin. Den här fyrväpplingen var kreativ, skapade lägen men försvarade också föredömligt. Och i målet var Mehdi säkerheten själv.

– Det är klart att förlusten i föregående omgång mot MyPa kändes bitter. Nu kämpade alla från början till slut. Vi försvarade bra. Det är klart att den här segern känns skönt, säger Jama.

Om EIF spelar lika homogent i sin följande bortamatch mot AC Kajaani, och kniper poäng är det bäddat för storpublik då suveräna serieledarna FC Haka, som nu avancerar till Veikkausliiga, kommer på besök.

Bara att boka in lördagen den 28 september kl. 15. 00 i kalendern.