Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • EIF fann spelglädjen – vann i Kouvola

EIF fann spelglädjen – vann i Kouvola

Ett på nytt fött Ekenäs IF tog en klar bortaseger över MyPa. ”De grönvitas” segersiffror blev 3 – 0 (1 – 0) – och tre viktiga poäng . Segern kunde ha varit större, det fanns bud på både 4 – 0 och 5 – 0. Gästerna behärskade spelet i nästan 90 minuter.

Tränaren Guillem Santesmases hade gjort två ändringar i elvan efter den snöpliga förlusten senast hemma mot FC KTP. Zacke Ekström vilade på grund av fullt varningskonto. John Fagerström fick chans på topp – och tog den. Marc Anderson fick ge plats åt Daisuke Uemura i anfallet till vänster – och Uemura tog vara på tillfället och var en av de bästa på planen så länge han var med. Han blev senare utbytt. Men Uemura hade sin fot med i två av EIF:s mål.

– Ser man till slutresultatet kanske det ser ut som om vi hade en lätt match. Men det är precis tvärtom. Precis alla i laget slet i 90 minuter, alla jobbade för tre poäng, säger Fagerström.

Han stod redan i sjunde minuten för EIF:s ledningsmål. Och efter vilket förarbete sedan. Mittbacken William Lindqvist öppnade från egen planhalva med en härlig crossboll ut till höger. Där fanns Uemura, som först behärskat tog kontroll över bollen, smällde sedan hårt till den, men MyPa:s målvakt var med på noterna och räddade. Fagerström fanns påpassligt på plats och lyfte in returen, behärskat.

– Jag trivs allra bäst när jag får spela på topp. Och det kändes både bra och tungt. Det var min första match från start sedan oktober. Det kändes ordentligt i benen. Men härligt att vi hittade spelglädjen, säger Fagerström.

William Lindqvist spelade hela matchen stabilt i mittförsvaret. Han säger att efter alla tidigare tunga förluster känns det skönt med en seger, med tre poäng.

– Vi kanske inte spelade världens bästa lagspel. Men däremot en helhjärtad kämpainsats. Det var en riktig arbetsseger, säger Lindqivst.

Han säger att tränaren hade gjort några små taktiska ändringar i försvarsspelet. Och det gav önskat resultat.

– Vi fick ett tidigt ledningsmål och det underlättade. Men vi var hela tiden tvungna att kämpa, se till att inte hemmalaget kom in i matchen. MyPa hade kanske lite mera boll. Men vi försvarade stabilt, såg till att de inte kunde skapa några direkta farligheter. Vi kontrollerade spelet riktigt bra.

Lindqvist säger att segern och tre poäng värmer. Och hela laget ser positivt på fortsättningen.

– Segern gav lite andrum i ryggen. Men det gäller bara att kämpa vidare.

EIF:s andra fullträff kom efter straff. Uemura spelade först fram Fagerström som fälldes innanför straffområdet. Akseli Ollila lade straffen, men chippen var lite lös. MyPa:s målvakt halvräddade. Daniel Rantanen tog påpassligt hand om returen och nätade säkert, 2 – 0.

EIF:s tredje mål gjordes av Omar Jama riktigt i slutsekunderna (90+2). Donald Bende, som kom in slutskedet spelade först efter en snygg kombination med Jama, bollen tillbaka till Jama igen, som behärskat lyfte in läderkulan, 3 – 0.

Målvakten Mehdi El Moutacim gjorde en gedigen insats mellan stolparna och stod för ett par riktigt viktiga räddningar. Jama på mittfältet spelade starkt igen. Daniel Rantanen visade pigga takter. Och Pasi Forsman till vänster i försvaret gjorde sin klart bästa match i EIF-dressen.