Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • EIF fick inte stopp på Mäkelä

EIF fick inte stopp på Mäkelä

EIF:s försvar fick ingen kontroll på AC Oulu:s anfallsspelare och målskytt Juho Mäkelä. Han stod för alla tre målen , ett äkta hattrick och fick för det säsongens första kubb. Gästerna vann klart 3–0 (1–0). EIF har den här säsongen spelat bättre matcher.

Daniel Rantanen i EIF har från tidigare plockat hem den åtråvärda kubb-hatten då han stod för tre mål i hemmatchen mot brukslaget MyPa från Kotka. EIF vann den matchen 7–2.

Juho Mäkelä är en gammal bekant målspruta från tiden i HJK. Efter det har det blivit en hel rad klubbar ute i Europa, t o m en avstickare till Australien. Nu är cirkeln sluten när han är tillbaka i Uleåborg igen.

Mäkelä konstaterar efter matchen att det har varit en lång resa. Mot EIF gjorde han inte bara säsongens första mål i AC Oulus tröja, det skulle till slut bli hela tre. Det sista på straff.

– Det ligger bakom varje fullträff ett hårt jobb. Det var bra klass på passningarna. Inget av målen kom för den skull lätt, säger Mäkelä.

EIF:s lagkapten och anfallsspelare Zacke Ekström hade efter AC Oulus ledningsmål (1–0, 4 min.) några halvbra chanser att kvittera. Men bollen ville inte rulla ”de grönvitas” väg.

– AC Oulu överraskade oss. De spelade inte alls som vi hade väntat. Och när bollen redan efter fyra minuter ligger i vårt mål blir det svårt, säger Ekström.

Ekström säger att EIF kom trots att gästerna tidigt tog ledningen hyggligt in i matchen igen.

– Men när ACO gjorde 2–0 var det nära på kört för oss. I det läget är det tufft, svårt att vända på skutan.

EIF hade lite möblerat om i försvarslinjen. Ville Sevon saknades och Joel Akpini hade flyttat ut till höger. Benga Samba och William Lindqvist spelade mittbackar och Pasi Forsman till vänster. Benga Samba höll bra klass.

Omar Jama slet på mittfältet och spelade säsongens bästa match. Men i övrigt hade EIF-anfallet svår att få till det mot ett komplett försvarsspel av ACO.

Kvällens publiksiffra var hygglig, hela 771 hade bänkat sig kring Centrumplan.

Ducca Nyman