Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • EIF går för seger– och en sjätte plats

EIF går för seger– och en sjätte plats

Ekenäs IF:s fotbollsmannar vill avsluta säsongen i herrettan mot AC Oulu med seger. Tre poäng, eller oavgjort räcker för att hålla uleåborgarna bakom i tabellen. En futtig poäng mellan lagen skiljer. ”De grönvita” hade snudd på en femteplats, men i de senaste omgångarna rullade inte bollen EIF:s väg. Och trots att säsongen närmar sig sitt slut och seriekontraktet är säkrat har EIF inte lättat på träningarna.

– Den senaste veckan och de sista träningarna innan AC Oulu-matchen har varit lika tuffa som under hela säsongen. Men nu när slutet närmar sig har vi pressat de sista dropparna ur kroppen. Vi har alla chanser att hålla vår sjätte plats i tabellen, och så vill vi avsluta säsongen med seger. Visserligen spelar det ingen roll om vi slutar som sexa eller sjua i tabellen. Men lika klart är att vi vill placera oss så högt som möjligt, säger högerbacken Ville Sevon.

Han säger att chansen till en hygglig slutplacering i tabellen ger bra med motivation att göra sitt bästa mot AC Oulu. Lagen har två gånger tidigare möts och har vardera en seger. ACO vann i Ekenäs 3–0 (16 juni) och EIF vann i Uleåborg 2–1 (19 augusti).

Sevon säger att säsongen som helhet varit lite upp och ned. Det har funnits perioder som det gått lite sämre, men aldrig så illa att det skulle ha uppstått någon kris.

– Vi har lyckats med att ta oss ur de sämre perioderna med fattning. Det har aldrig varit panik. Trots att vi har förlorat tre eller fyra matcher i rad, har vi sedan lyckats koncentrera oss och ta poäng i matcher som vi måste vinna, säger Sevon.

Han säger att lagledningen aldrig gjort något speciellt när det har tagit emot. Snarare har alla varit med och diskuterat genom problemen och vad som bör göras.

– Jag tror att det har varit viktigt att alla varit med och diskuterat, fått säga sin åsikt. Men samtidigt har vi betonat att läget efter en förlustsvit inte direkt är kritiskt. Det fanns ingen orsak att skapa panik, men samtidigt var det viktigt att vi tog oss i kragen inför en ny match. Det ledde förmodligen till att vi aldrig under säsongen haft några schismer i laget. Och det känns riktigt skönt att vi lyckats med att undvika dem, säger Sevon.

Tränaren Guillem Santesmases är rätt nöjd med lagets insats den här säsongen. Han tog över efter att Xatart inte fick önskat resultat i början av säsongen.

– Det har varit en hel del upp och ned. Men småningom fick vi skutan på rätt köl igen. Och på hösten i de senaste matcherna har vi haft riktigt bra dynamik i hela truppen. Vi har spelat bra, vunnit de rätta matcherna och som helhet har säsongen varit hyfsad, säger Santesmases.

Han säger att han vill avsluta årets säsong med seger över AC Oulu.

– Vem vill nu inte det, understryker Santesmases.

EIF:s mittback William Lindqvist säger att läget inför säsongens sista kamp är bra. Föregående veckoslut var ledigt på grund av EM-kvalmatcher i Europa. Och pausen, vilan gav extra energi på veckas avslutande träningar.

– Säsongen har varit varierande. Vi har haft bra men också sämre stunder. Men som helhet har vi ändå gjort en acceptabel insats, säger Lindqvist.

Han säger att det är trevligt när en match återstår och det gäller att ge hundra procent i matchen mot AC Oulu. Efter den blir det några veckor paus.

– Kroppen behöver efter en lång säsong lite vila. Men sedan är det väl bara att kavla upp skjortärmarna igen och inleda träningen för en ny säsong...

Matchen på Centrumplan mot AC Oulu börjar kl. 14.00.