Fotboll:Herrlaget
nyttlag2019flickor       nyttlag2019pojkar

EIF ivrigt inför seriestarten

- Efter koronakrisen har både spelarna och jag ivrigt väntat på premiären. Den ofrivilliga pausen har på något sätt gett oss alla extra energi. Vi är redo, säger EIF:s tränare Guillem Santesmases inför bortamatchen mot SJK Akatemia.

Efter att Finland igen sakta öppnat upp har ”de grönvita” tränat normalt och också spelat tre träningsmatcher mot tre ligalag, FC Inter Turku, IFK Mariehamn och Helsingfors IFK. Resultatmässigt har det gått hyggligt, förutom mot Helsingfors IFK där det blev 4-0 förlust.

- Mot Helsingfors IFK spelade vi lite annorlunda än i de två tidigare matcherna. Jag är nöjd med insatserna mot FC Inter Turku och IFK Mariehamn. I den sista träningsmatchen blev vi lite på efterkälke. Men också i den matchen fanns det flera detaljer som fungerade riktigt bra, säger Santesmases.

SJK Akatemia är nykomling i fotbollsettan och bland alla klubbar enda ”reservlaget” i serien. Akademin samarbetar med ligalaget SJK.

- Vi kommer att möta starka, professionella, traditionsrika klubbar. Flera har de senaste åren t o m spelat på liganivå. Jag tror att en intressant säsong väntar oss. Det finns också flera österbottniska derbyn på kommande. Det blir kamp i alla matcher, säger tränaren Thomas Dunne på bollförbundets hemsida.

Santesmases tror också på en intensiv säsong. Mycket på grund av att seriestarten blev framflyttad, serieprogrammet lades helt om, träningarna avbröts och till en början togs upp i mindre grupper igen. Det blir en nystart på allt. Därför är framför allt inledningen synnerligen viktigt. En bra start kan bära långt.

- Det är klart att precis allt kan hända, och säkert också händer i en premiär. Men vi är redo, dynamiken i laget är riktigt bra. Vi väntar oss inte någon lätt uppgift. Men det är klart att vi går in för tre poäng, säger Santesmases.

Lagkaptenen Zacke Ekström tycker att årets trupp känns riktigt bra. Och försäkrar att ”de grönvita” kommer att kämpa för tre poäng i precis alla matcher.

¬- Första matchen mot SJK Akatemia känns som ett riktigt bra möte. Hemmalaget har säkert flera juniorer med, en bred trupp med tanke på att representationslaget spelar i ligan. Jag väntar mig en intressant match, säger Ekström.

Lagkaptenen säger att genrepet mot Helsingfors IFK inte var bra, men att han inte stirrar sig helt blind på slutresultatet.

- Vi hade en tuff träningsvecka i benen, två träningsmatcher mot ligalag och jäkla lång och tung resa till Åland bakom oss. Det är kanske en förklarning till varför vi var loja och kanske inte helt mentalt förberedda mot Hifki.

Han säger att det var lite onödigt att gästerna kunde straffa EIF på grund av egna misstag.

- Men hellre gör vi grova missar i en träningsmatch. Det är sådant vi inte skall göra i en tävlingsmatch. Och speciellt inte säsongens första kamp.

Ekström säger att lagledningen redan gjort en första analys av kommande motstånd. Han tror att EIF kommer att spela efter samma mönster som mot HIFK - 4-4-2.

- Det blir betoning på försvarsspelet. Men vi skall inte bara försvara, utan också som helhet spela efter det mönster som passar oss. Det är klart att både jag och alla i truppen vill vinna. Vi går för seger, säger Ekström.

EIF:s match i Seinäjoki börjar kl. 15.00

Ducca Nyman