Fotboll:Herrlaget
nyttlag2019flickor       nyttlag2019pojkar
  • Aktuellt
  • EIF ned på jorden – HIFK vann 4–0

EIF ned på jorden – HIFK vann 4–0

Ekenäs IF:s fotbollsmannar blev brutalt nedtagna på jorden mot ligalaget Helsingfors IFK. Gästerna spelade inte på något vis alls fult utan var precis på alla delområden så mycket bättre, aggressivare i närkamperna att siffrorna kunde varit större. Och när hemmalaget därtill bjöd på alla fyra mål blev det på Centrumplan ändå grymma siffror. HIFK vann 4 0 (2-0).

- Vi gjorde alltför många misstag. Förhoppningsvis gjorde vi den här säsongens alla tabbar i en och samma match. Det är bara att konstatera att vi inte fick flyt i vårt spel, säger mittfältaren Xhevdet Gela.

Han säger att gästerna hela tiden var steget före. Och att EIF hade svårt att hitta lägen framför HIFK:s mål.

- Jag tror att den här matchen är en bra lärdom för oss alla. Det är bara att konstatera att vi inte var bättre än såhär. Nu gäller det att bita ihop på träningarna och fortsätta jobba tills serien inleds med alla moment, säger Gela.

Jarkko Heimonen slet bra på högerkanten i försvarslinjen och var en av de bästa i hemmalaget. Han hade i slutskedet en boll som träffade ribban. Det var en av EIF:s få chanser på 90 minuter.

- Visst var HIFK det bättre laget. Inget snack om den saken. Vi kom inte alls upp till vår nivå. Vi bjöd på alltför många missar. Vi gjorde det liksom svårt för oss själva. Jag hoppas att vi redan nu gjorde alla tänkbara och otänkbara tabbar. Det är bara att bita ihop och komma igen, säger Heimonen.

Darren Smith gav några gånger prov på sin snabbhet, men hade svårt att komma till lägen mot det robusta HIFK-försvaret. Ayabulela på mittfältet var stundtals kreativ och gjorde en hygglig insats.

Efter två bra träningsmatcher mot ligalagen Inter från Åbo (2-2) och IFK Mariehamn på Åland (1-0) blev det alltså tvärstopp. Eller om man så vill - det är skillnad på ligalag och ligalag.

Helsingfors IFK valde från början en intressant taktik. När laget tappade bollen i anfallszonen drog sig spelarna snabbt ned på den egna planhalvan och tog snabbt upp positionsspelet. EIF fick inte något utrymme alls att bygga målchanser, men kunde rulla bollen rätt fritt på den egna planhalvan. Men när IFK växlade om från försvar till anfallsspel gjorde man det snabbt och effektivt.

- Det här inte alls vår spelstil, säger IFK-tränaren och norrmannen Tor Thodesen.

- Men vi valde av två orsaker att spela såhär. För det första var det varmt på planen och för det andra visste vi att EIF kan blixtra snabbt till om vi jagar bollen alltför mycket. Jag var lite rädd för att vi skulle köra slut på oss om vi spelade med en hög press. Vanligtvis gillar vi att högt uppe hårt pressa motståndarna, jaga bollen. Nu valde vi att spela efter ett lite annorlunda mönster.

- Det här var första träningsmatchena sedan den 8 mars. Vi har före den här matchen ett tufft träningsläger bakom oss. Men jag är ändå nöjd med insatsen här. Innan seriestarten den 1 juli skall vi ytterligare spela en träningsmatch till, säger Thodesen.

Båda lagen gjorde i andra halvlek ett antal spelarbyten och nivån sjönk jämfört med första halvlek en hel del.

HIFK:s målgörare var Fofana (1-0, 3 min), Sakari Tukianen (2-0, 42 min.). I andra halvlek Joel Matsson (3-0, 52 min.) och Kevin Larsson (4-0, 78 min.).

Ducca Nyman