Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • EIF:s herrar möter Mu-Sa på hemmaplan

EIF:s herrar möter Mu-Sa på hemmaplan

Ekenäs IF:s motståndare i herrettan, Mu-Sa från Björneborg, är från tidigare bekant som kombattant i Finska cupen. Björneborgslaget är nykomling i årets herrettan, senast man spelade på denna nivå var åren 1999 – 2001. Årets insats hittills har gått över alla förväntningar – för närvarande en fjärde plats. För hemmalaget är det lite av en ”måstevinnamatch” igen för att inte helt dras ned i bottenstriden.

EIF:s senaste match borta mot serieledaren Haka var siffermässigt en katastrof – 6–2 förlust på ”Fabriksplanen”. Men spelmässigt var den inte alls fy skam. Framför allt i andra halvlek, då EIF först reducerade till 3–2. Och efter det var hemmalaget riktigt illa ute. En kvittering hängde i luften. Det spelet vill EIF ta med till dagens match på Centrumplan.

– Jag vill att vi tar med oss den fina attityd, inställning, kampvilja vi hade framför allt i andra halvlek. Den är jag riktigt nöjd med, säger EIF-tränaren Guillem Santesmases.

Santesmases säger att EIF skapade bra med lägen, hade mycket boll och just det höjer på självförtroendet. Han är också nöjd med mittfältsspelet där trion Donald Bende, Omar Jama och Dominic Grondin slet för kung och foster land. Om trion får förnyat förtroende mot Mu-Sa avslöjar inte Santesmases.

– Det är ju såhär i fotboll att den ena matchen inte är den andra lik. Även om vi redan den här säsongen har mött MuSa borta och vunnit med 3–1 är det ändå fråga om en ny match igen. Vi får lite vänta och se hur startelvan blir, säger Santesmases lite kryptiskt.

EIF-tränaren säger att han inte direkt är nervös för att laget inte skall klara nytt seriekontrakt. Spelarna håller bra nivå, lagandan är bra och även om resultaten, insatsen hittills varit varierande finns det ingen orsak att ändra på uppläggningen.

– Vi fortsätter som tidigare att förbereda oss inför varje match. Vi stressar inte utan håller huvudena kalla. Svårare än så skall vi inte göra det, säger Santesmases.

Lagkapten Zacke Ekström tycker också att ”de grönvita” hade bra kontroll över bollen, spelet. Framför allt i andra halvlek.

– Men vi kan inte direkt säga att vi var bra när vi förlorade mot Haka med 2–6. Men i sanningens namn är siffrorna missvisande. Det finns en hel del positivt vi tar med oss från den matchen till kampen mot Mu-Sa, säger Ekström.

Han säger att de försmädliga misstagen laget gör grämer så in i vassen. Och dem måste man till varje pris undvika.

– Det är efter sådana lägen alltid motståndarna straffar oss. På den här nivån finns det inte råd med tabbar. Vi måste undvika dem, och händer det måste vi snabbt täppa till ytorna.

Mu-Sa har två farliga spelare, Taiki och Takanovi, från Japan. Båda är målsugna, framför allt Taiki som hittills dunkat in sju pytsar.

– Mu-Sa spelar ett rätt så vågat spel, hög press man mot man. Hela den här veckan har vi jobbat på hur vi skall klara av dem, säger EIF:s lagkapten.

Matchen på Centrumplan börjar kl. 17.00

Ducca Nyman