Fotboll:Herrlaget

EIF tog poäng av topplaget TPS

Ekenäs IF och TPS delade på poängen i herrettan. Matchen slutade oavgjort, 0 – 0 inför 800 betalande åskådare. Båda lagen hade chanser att avgöra. TPS forsätter skugga klara serieledarna Haka, men har i de två senaste kamperna tappat fyra poäng. I EIF-lägret var man nöjd med resultat, för TPS kändes oavgjort som förlust.

I första halvlek hade Omar Jama världens chans att föra EIF till ledningen. Men målvakten Miikka Mujunen fick händerna på bollen och styrde till hörna.

– Surt sa räven om rönnbären. Men Mujunen fick händerna på bollen och räddade, säger Jama.

– Tja, det är väl det en målvakt skall göra. Det är det man får betalt för, säger Mujunen om räddningen som räddade en poäng till Åbo.

Albijon Muzaci i TPS hade två frilägen och kunde ha avgjort. Men båda gångerna gjorde Mehdi i EIF-målet ypperliga räddningar. Och räddade EIF från förlust.

– Idag spelade försvaret verkligen starkt. Kommunikationen med försvarsspelarna fungerade utmärkt. Speciellt med ytterbackarna Ville Sevon och Zacke Ekström. Men också med mittbackarna Akpini och Lindqvist, säger Mehdi.

EIF-målvakten säger att han kom relativt lätt undan, även om det inte för den skull var någon lätt kamp.

– I förlustmatchen föregående omgång mot FF Jaro hade jag betydligt mer jobb. Den här gången var det fråga om man mot man. Jag behövde inte slita lika mycket. Jag tycker att vi gjorde en bra laginsats. Vi kan vara nöjda med en poäng.

Joel Akpini i centrumförsvaret gjorde kanske en av säsongens bästa matcher. Han höll ihop försvarslinjen, höll TPS-anfallarna under uppsikt och jobbade i 90 minuter för högtryck.

– Det var absolut ingen lätt match. Men jag tror att båda lagen kan vara nöjda med en poäng, säger Akpini.

Han säger att laget var tvunget att skärpa sig efter den dystra insatsen i föregående omgång i Jakobstad.

– Vi diskuterade och analyserade vår insats. Alla var överens om att skärpa sig mot TPS. Jag tycker att vi klarade det bra. Vi kom igen efter en förlust och det var starkt gjort. Jag är nöjd med min insats, men jag var inte ensam. Det här var en laginsats, ett starkt kollektivt spel, säger Akpini.

EIF:s mittback vågar inte sia om vad den starka laginsatsen mot TPS kan betyda i fortsättningen.

– Bara Gud vet, säger Akpini.

EIF:s lagkapten Zacke Ekström säger att EIF inte direkt hade några problem. Man var förberett på att TPS kommer att försöka avgöra från distans.

– Vi visste att om vi lyckas vara till hundra procent fokuserade går det vägen. Det här var lite samma laginsats som i matchen mot AC Oulu. Med den skillnaden att nu hade vi också chanser, flere chanser, att avgöra, säger Ekström.

Han säger att det var starkt gjort av laget, spelarna, att komma ingen efter Jaroförlusten.

– En poäng mot ett av seriens topplag är inte fy skam. Jag är verkligen glad för hela lagets skull. En bra insats av oss.

I andra halvlek hade TPS två bollar i EIF:s mål. Båda dömdes bort. EIF i sin tur hade par verkligt vassa skott av Daniel Rantanen, som med lite tur hade kunnat resultera i mål.

Det här var EIF:s andra oavgjorda match i årets serie – den första kom på våren också mot TPS, som då fick spela med tio man.