Fotboll:Herrlaget
nyttlag2019flickor  

Fagerström bakom EIF:s seger

EIF:s anfallsspelare John Fagerström gjorde en riktigt hygglig insats i bortamatchen mot AC Kajaani. Han stod bakom EIF:s båda mål när ”de grönvita” vann 2 – 1 (0 – 0) och definitivt säkrade nytt kontrakt i herrettan inför 365 betalande åskar.

– Nu är kontraktet på det torra, säger en trött men glad Fagerström efter matchen.

– Jag undrar om det beror på åldern? Jag är ordentligt trött, men glad. Riktigt glad. Och slutkörd. Det måste ha med åldern att göra. Det blev en match där vi slita igen, summerar lagkapten Zacke Ekström.

Första halvleken finns inte så mycket att orda om. Båda lagen spelade försiktigt, snålt och inget hasardspel. EIF hade försummat en chans där Akseli Ollila med vänsterfoten sköt förbi. AC Kaajani hade ett läge där målvakten Mehdi behövde ingripa.

– I första halvlek skapade vi inte många chanser. Planen var hal och svårspelad. Det var tajt att bygga anfallen. Dessutom försvarade AC Kajaani tätt, säger Fagerström.

I andra halvlek började det hända mera, framför allt efter EIF:s ledningsmål. Zacke Ekström kom dundrande fram på sin vänsterkant, gav ett knallhårt inlägg där målvakten Tatu Österlund inte lyckades hålla bollen, som hamnade i fötterna på Fagerström. Det var bara att sätta in läderkulan i tomt mål.

– Jag såg att Zacke (Ekström) kom på kanten och att inlägget var hårt. Det var ett bra instick och när målvakten inte lyckades håll bollen, utan den hamnade hos mig var det bara att sätta dit den, säger Fagerström.

Hemmalagets kvittering var en donation igen. EIF:s högerkant höll inte skärpan utan Topi Järvinen kunde framför EIF:s bur fritt nicka in bollen, 1–1 och matchen såg att sluta oavgjort.

Men två minuter senare kontrade EIF. Fagerström fanns ute på högerkanten, spelade bollen bakåt till Dominic Grondin, som först fick en halvträff. Kaajanis försvar lyckades inte rensa undan bollen, utan den hamnade i fötterna på Donalde Bende. Han gjorde inget misstag utan placerade säkert bollen i nätmaskorna, 2 – 1. Det blev också segermålet.

– Jag blev inte orolig fast hemmalaget kvitterade. Jag visste att vi bara måste fortsätta anfalla, att spel. Det brukar alltid då man minst anar det dyka upp en och annan chans. Och det gjorde det. Härligt att Bende snitsade in segermålet, säger Fagerström.

Lagkapten Zacke Ekström säger att EIF hade tålamod att spela lugnt trots att kvitteringen kom på ett snöpligt sätt.

– Jag tycker att det är starkt gjort av oss komma igen efter ett baklängesmål. Vi spelade kanske lite försvarsbetonat i första halvlek. Vi fick inte vårt anfallsspel att löpa. Tanken var att spela in bollen i luckorna bakom Kajaanis mittfält. Men våra spelare var alltför mycket i samma linje. Vi rörde oss för lite, vilket gjorde det lättare för ACK att försvara, säger Ekström.

Han är glad för att Fagerström lyckades göra mål på inlägget.

– Jag hade inte världens bästa vinkel. Men det var bra att Fagerström var med på returen. Och det är just till sådana lägen han skall leta sig till, säger en glad Lagkapten.

EIF reste med tåg till Kajana och är tillbaka på måndag förmiddag. Och då börjar förberedelserna inför hemmamatchen mot serieledarna och ligalaget in spe, Valkeakosken Haka.

Ducca