Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • Forsman, Smith gjorde sitt- EIF vann 2 - 0

Forsman, Smith gjorde sitt- EIF vann 2 - 0

Det var inte svårt att efter matchen mot KPV från Karleby sympatisera med EIF:s mittfältsspelare Pasi Forman. Mot KPV gjorde han på mittfältet en strak insats och gjorde matchens- och sitt första EIF- mål i den grönvita dressen. EIF vann 2 - 0 (1 - 0) och fortsätter främst skugga KTP och Jaro i tabelltoppen.

I föregående match borta mot VPS gjorde han en tabbe som ledde till att vasalaget vann 1 - 0.

- Det gäller bara att så snabbt som möjligt komma över sådana händelser, säger Forsman.

Och när första målet (23 min.) small i KPV:s målvirke (omgångens mål, vänstra krysset-ribban och ned i bortre hörnet) släppte spänningen helt. Forsman formligen tjöt ut sin glädje. Och efter matchen i omklädningsrummet var det ömsom en stor-stor glädje ömsom glädjetårar, som var svåra att hålla tillbaka.

Han hade lite svårt att sätta ord på känslorna.

- Det är verkligen en stor sak. Det är verkligen en stor sak...

Forsman säger att han inte legat sömnlös efter matchen i Vasa. Och efter KPV-matchen hade han inte så mycket att säga. Så befriande var målet som ledde till 2 - 0-seger.

- Matchen mot KPV??? Jaaa, den ja. Jag minns inte så mycket...

Lagkaptenen Zacke Ekström stöttar efter matchen mittfältsspelaren.

- Han har hanterat hela händelsen rätt. Alla kan någon gång göra misstag. Det är starkt av Forsman att komma tillbaka och göra det han gjorde.

Så talar en lagkapten!

EIF:s försvarslinje, från höger till väster; Jarkko Immonen, Gentrit Kovaqi. William Lindqvist och Zacke Ekström spelade ramstarkt. Den här linjen visade framför allt i andra halvlek varför man är en av seriens bästa matchdödare.

Och bakom den här muren tog målvakten Yann Fillion säkert hand om de bollar som lyckades ta sig igenom. Högerbacken Jarkko Heimonen är i prima höstslag. Och säger att det var en riktigt tung seger över KPV.

- Visst skulle jag säga det. Vi utgick från att vi skall vinna. Vi tittade inte efter vad som skall eller kommer att hända. Det var tre poäng, pang på rödbetan och ingenting annat som gällde, säger Heimonen.

Hela matchen stördes av ett ihållande regn. I andra halvlek ökade KPV tempot, pressade högt uppe i EIF:s försvarszon och lyckades trycka EIF tillbaka. Men hemmalagets försvar spelade klokt och blev inte stressat. Och gjorde inte framför allt några misstag. Vackert var det inte men seger, poängen viktigast.

- Det behöver inte alla gånger vara så vackert. Vi gjorde två mål mer än motståndarna. Tre poäng. Och trots att KPV började pressa högre upp störde oss en del. Men vi försvarade bra, riktigt bra hela matchen, säger Heimonen.

Och den fina höstformen förklarar han, har lagom infunnit sig till när serien börjar drar ihop höstens viktiga matcher.

Joona Tapani gjorde en bra insats på mittfältet. Aya däremot trivdes inte helt i regnvädret och har fallit tillbaka i spelet. Lagledningen hade däremot gjort läxan bra. I tidigare matcher har anfallsspelet lite kantrat till vänster där Darren Smith huserar. Nu hade man bra bredd i attackerna, båda flankerna utnyttjades framför allt i första halvlek maximalt.

- Det var en tuff kamp. Men vårt första mål underlättade mycket. Och det var ett viktigt mål. Ingetdera laget hade före eller efter det så många lägen. I andra halvlek gav KPV oss huvudbry. Men så lyckades vi nita in vårt andra mål. Och läget var mer eller mindre under kontroll, säger Tapani.

Och EIF:s andra mål var ett riktigt viljemål. Ville Sevon kämpade om bollen på mittfältet, fick loss den och såg bra Darren Smith komma löpande. Och pang, Smith missar sällan sådana här lägen.

Regn och rusk. Men matchens spelare är ändå de 448 betalande åskådare, som hade vågat sig ut i busvädret. Sanna fotbollsvänner.

Ducca Nyma

Bollförbundets matchprotokoll
YLE Västnyland
Västra Nyland (bakom betalmur)
KPV matchrapport