Gottberg-Smith grejade tre nya poäng

  Ekenäs IF:s fotbollsmannar tog sin andra 2 - 0 (1 - 0) seger i fjärde omgången i den finländska cupen . Den här gången borta i S:t Michel på en indränkt konstgräsplan – under hela matchen snöade det ymnigt och gjorde underlaget svårspelat – för båda lagen. De tio sista minuterna fick dessutom hemmalaget spela med tio man då Abdeali fick sin andra varning och rött kort.

  EIF:s mål gjordes av Jacke Gottberg 1-0 (30 min) och Darren Smith 2-0 (49 min). Båda riktigt snygga fullträffar. Det här är EIF:s andra match i cupen där försvaret, målvakten Fillion håller nollan. I andra halvlek tvingades domaren bryta matchen i ca fem minuter då funktionärer måste in på spelplan och putsa alla linjer.

  EIF visade i första halvlek upp riktigt vassa takter och det var knappt att hemmalaget lyckades ta sig över halva planen. Den andra segern, lika övertygat som senast hemma mot MyPa, ger EIF-ledningen onekligt andrum att i lugn och ro i fortsättningen forma laget. Både mittbacken Jonathan Dunyin och mittfältsspelaren Joona Tapani övertygade. Fortsätter båda i samma stil i sista hemmamatchen mot MuSa kan det mycket väl bli grönt ljus – fortsatt spel säsongen ut.

  - Härligt. Tre poäng och hemresa, säger efter matchen lagkapten Zacke Ekström.

  - Vi lyckades spela igen det spel som vi har hela tiden betonat. Både på träningarna och före matcherna. Allt det här börjar också synas i matcherna. Vi hade kommit överens om att MP inte skall få ytor att spela på, inte tid att bygga anfallen. Och om vi förlorar bollen i närkamperna skall vi snabb vinna den tillbaka igen, säger Ekström.

  - Jag tycker vi lyckades bra, framför allt i första halvlek. Då spelade vi eftertänksamt, visade kyla och slog inte många långa bollar upp till anfallet. Det flesta anfallen gick via mittfältet. Vi lyckades långa stunder hålla bollen inom laget trots att det inte var något idealiskt fotbollväder. Men det var lika för båda lagen.

  - Efter att vi gjort både 1 - 0 och 2 - 0 kontrollerade vi spelet. Och glädjande var att nye mittfältsspelaren Joona Tapani snabbt fann sig tillrätta. Han läste spelet bra, hade många gånger riktigt bra lösningar på mittfältet, säger Ekström.

  Pasi Forssman på mittfältet bara fortsätter att övertyga. Den här gången också som speluppläggare, pådrivare.

  - Tja. Vad skall jag säga? 2 - 0 seger och tre poäng. Det kan inte bli bättre. Jag har bra spelare på båda sidor om mig, som hjälper, sliter och pressar på i 90 minuter.

  Han är också glad för att Joona Tapani lyckades bra, trots att han var första gången med och spelunderlaget inte var det bästa.

  - Han hämtade på nolltid kvalitet till spelet. Han spelade hela tiden lugnt och med eftertanke. Jag tycker att det kändes riktigt bra, säger Forssman.

  I andra halvlek hade MP större bollinnehav, men lyckades inte ta sig in bakom EIF:s förslinje eller skapa några farligheter inne i boxen. EIF:s försvarslinje vänster till höger: Zacke Ekström, William Lindqvist, Jonathan Duyin och Jarkko Heimonen spelade ramstarkt.

  Mittfält från vänster till höger: Joona Tapani, Pasi Forsman, Aya och ytterbackarna Jacke Gottberg och Sukunda och i centrum Darren Smith. En riktig bra uppställning. Och framför allt i första halvlek riktigt prima fotboll.

  Det kan förstås bli bättre. Men redan nu vittnar nog spelet lite om att EIF i årets serie kan bli en besvärlig motståndare. Och då skrivs: den 15 februari. Ett litet prov – om vädret det tillåter – blir det säker den 22 februari på Centrumpan. Då kommer MuSa från Björneborg på besökt.

  Matchen börjar kl. 14.00

  Ducca Nyman

  YLE Västnylands matchrapport
  Länsi Savo matchrapport
  Bollförbundets resultatserivce
  Bollförbundets rapport