Haglund fick guldmärke – AC Oulu segern

  Ekenäs IF:s vd Peter Haglund belönades innan matchen mot AC Oulu på Centrumplan började med Finlands Bollförbunds förtjänstmärke i guld. Detta för allt arbete han under åren gjort fotbollen till fromma.

  Och själva matchen vann AC Oulu med 2 — 1 (2 — 0) och är därmed klart för ligaspel nästa säsong. Även om tabellen i det här skedet haltar ser ändå EIF ut att ta hem fjärde platsen. Vilket helt säker är efter allt vad som hänt ändå godkänt.

  Samtidigt som EIF varit under säsongen en besvärlig motståndare har laget också varit givmilt. Båda AC Oulus mål var, om man så vill, traditionella misstag. En snabb kontring där EIF:s mittförsvar inte hann med. Aapo Heikkilä blev helt friställd och kunde enkelt göra 1—0 (11min). Och Fareed Sadat kunde från nära håll stöta in 2—0 (45 min).

  EIF reduceringsmål gjordes av en av planens bästa spelare, Kovaqi Gentrit, som efter en hörna kunde från nära håll sätta in 2—1 (55 min). Och jakten på kvittering tilltog. EIF dominerade helt andra halvlek, men lyckades inte skapa några riktigt heta lägen. AC Oulus försvar spelade hela tiden noggrant, gjorde inte några misstag och tillät inte EIF husera innanför straffområdet.

  Och ACO:s tränare Jyrki Ahola har en träffsäker analys.

  — Vi hade inte mycket boll under matchen. Men kontrollerade positionsspelet. Bara att tacka spelarna för en hög arbetsmoral.

  — Visst känns det lite dystert när säsongen är över och sista matchen slutar såhär. Jag tycker vi spelade en bra match, en bra andra halvlek. Men det räckte inte för seger, säger Gentrit Kavaqi.

  Han säger att matchen lite präglar det som hänt under hela säsongen. Först några enkla mål. Och sedan en sjutusan kamp för att jaga reducering, kvittering och seger...

  — Men jag tycker ändå som helhet att vi har gjort en riktigt bra säsong, säger Kovaqi.

  Xhevdet Gela som jobba hårt på mittfältet, byggde anfallen och försökte driva på tempot hela tiden säger andra halvleken var helt EIF:s.

  — Men så låter vi först motståndaren göra två mål. Det är lite såhär det hela säsongen varit. Misstagen bort och resultaten varit annorlunda.

  Men:

  - Vi kan vara riktigt stolta över placeringen. Om vi tänker hur det såg ut innan säsongen började. Laget blev klart rätt sent. Och jämför vi med var vid stod i februari och var vi står idag är det som skillnad på natt och dag. Vi skall trots allt vara nöjda, säger Gela.

  Lagkaptenen Zacke Ekström säger att resultatet känns lite orättvist.

  - Vi bjuder på två enkla mål i första halvlek. Och att jobba upp ett sådant underläge är tufft.

  För EIF:s del verkade det ändå lite som om den bästa luften gått ur laget. Spelet var inte riktigt som det brukar vara när det gäller kamp om segern. Men man gjorde ändå inte publiken på 722 betalande åskådare besvikna. Säsongens sista match höll ändå riktigt hygglig kvalitet.

  Ducca Nyman

  Bollförbundets matchprotokoll
  YLE Västnyland
  Västra Nyland (bakom betalmur)
  AC Oulu