Inför AC Kajaani: Lösning på ekvation är rotation

  EIF-tränaren Guillem Santesmases jobbar hårt på att lösa ekvationen; tufft serieprogram och fräscha spelare. Redan nu har han smått börjat med rotation på olika positioner. I senaste matchen mot FF vilade Zachry Sukunda (kom in i slutminuterna), Ville Sevon gick upp till höger i anfallet. Jarkko Heimonen (utvilad) gick in på högerbacken och Pasi Forsman (utvilad) tog lätt skadade Xhevedt Gelas plats i mitten.

  - Jag tror att det är viktigt att spelarna får ordentligt med vila. Serieprogrammet är efter omläggningen tufft och belastningen på alla i truppen är tung. I ett tätt matchtempo finns alltid risken för skador, varningar, säger Santesmases.

  Santesmases har i detta nu åtta spelare som spelat fulla 90 minuter. Målvakten Yann Fellion har vaktat buren i tre matcher, Gela spelade tre matcher före skadan. Men den senaste veckan har han kunnat träna för fullt.

  - Visst är det bra med konkurrens om platserna i truppen. Det gör att spelarna kan hålla den höga nivå de just nu har. Därför försöker jag rotera spelarna med sunt förnuft.

  Han säger att truppen är en aning smal och att alternativen till rotation inte är många.

  - Men rotation gör också att spelarna som nöter reservbänken får matchvana och samtidigt chansen att visa vad de går för.

  Santesmaes säger att både Joona Tapani och Sukunda är två spelare på mittplanen som sliter ordentligt i matcherna. Belastningen är stor.

  EIF har hittills överraskat med offensivt anfallsspel. Mycket tack vare farliga Darren Smith och Juuso Liukkonen och Aya:s fina form. Han är en spelare som från en annan planet. Man får gå flera säsonger tillbaka där ”de grönvita” på fyra matcher öst in tio mål. Och bara släppt in bara tre. En i det här skedet en positiv målkvot.

  - Wow, säger Santesmases.

  - Det är verkligt bra. Och ju färre mål vi släpper in i matcherna, desto närmare är vi en seger. Men de tre mål vi släppt in kunde vi ha klarat oss utan. De har varit onödiga missar.

  Santesmases säger att matchen borta i Kajana inte blir lätt. Framför allt blir det en tidig start med tåg från idstaden och match på eftermiddagen.

  - Kajana har ett starkt lag med flera rutinerade spelare. Också några nya förstärkningar, en stark mix. De kommer inte att göra det lätt för oss, var så säker.

  EIF får i det här skedet räkna med att motståndarna ser ”de grönvita” som ett av topplagen. Santesmates säger att det inte finns någon risk för att någon i truppen underskattar någon motståndare.

  - Jag tror inte ens att spelarna tänker så. De är ordentligt motiverade på träningarna. Det syns på långt håll. Alla försöker vara på samma linje, samma nivå. De tar träningarna på fullaste allvar och går in för att vinna matcherna, säger Santesmases.

  Matchen i Kajana mot AC Kajaani börjar kl.17.00

  Ducca Nyman

  Matchen presenteras av:
  roth 2016 gold