Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • Inför AC Oulu: Fotboll viktigt i småstadsidyll

Inför AC Oulu: Fotboll viktigt i småstadsidyll

Matias Lahti från Åbo trivs utmärkt i Ekenäs och i fotbollslaget EIF. Han säger att staden är en småstadsidyll och han har lagt märke till att fotboll är viktigt i Ekenäs. Lahti tillägger att människorna är glada, positiva och vänliga. Och att EIF tar bra hand om spelarna.

Om motståndet i söndagens drabbning i herrettan säger han att det blir fråga om lite andra takter än i föregående drabbning i Björneborg. AC Oulu är strået vassare än Mu-Sa. ”De grönvita” vann borta med 3 – 1. En seger inför kommande drabbning alltid bra.

– Vi bjöd inte i matchen borta mot Mu-Sa på något toppspel. Planen var undermålig. Det positiva var att vi vann trots det. Det var fråga om en riktig arbetsseger, säger Lahti.

Han väntar betydligt tuffare motstånd mot AC Oulu. Uleåborgarna är från tidigare ett bekant lag och skuggar topplagen Haka och TPS.

– Mu-Sa var inget fysiskt starkt lag. Men tekniskt, ett kanske mer ett spelande lag. Visst är AC Oulu snäppet vassare, fysiskt starkare än Mu-Sa. Vi möter ett lag med tuff vilja. Vi väntar oss inte någon lätt uppgift. Men vi har också bättrat på vårt eget spel. Vi har ett ungt och bra lag och vi blir allt mer samspelta.

Lahti säger att han bra kommit in i laget, systemen och att det också blivit ett par fullträffar även om han inte är någon direkt målskytt.

Lahti kommer från ligalaget FC Inter Turku i Åbo. Han säger att tempot på träningarna är den största skillnaden mellan ett ligalag och ett herrettan lag. I övrigt tycker han att EIF-tränaren Xatart har ett bra upplägg, också i matcherna.

– FC Inter Turku har en spansk tränare och det har även EIF. Gemensamt är att bollen är alltid med på träningarna, ingenting görs utan läderkulan och det passar mig bra.

– Mot AC Oulu är det viktigt att vi på hemmaplan kommer upp till rätt nivå. Motståndet är tufft, någon lätt uppgift blir det inte. Gästerna är ett av topplagen och vill säkert hålla den positionen. Men vinner vi är vi med i tätstriden och visst har vi alla möjligheter. Vi måste hålla våra positioner, bollen inom laget, undvika misstag och följa taktiken, säger Matias Lahti.

Matchen på söndag på Centrumplan börjar kl. 18.30

Ducca Nyman