Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • Inför: Jiri Koski debuterar mot TPS

Inför: Jiri Koski debuterar mot TPS

Ekenäs IF:s nye fotbollsmålvakt gör sin debut i träningsmatchen mot ligalaget TPS från Åbo . Han har tränat med ”de grönvita” i nästan tvåveckor och tycker att han börjar finna sig till rätta i den nya omgivningen.

- Jag trivs riktigt bra. Det är bara vädret som varit omväxlande, säger Koski.

Han har de senaste säsongerna spelat för KTP i Kotka och ser inte några direkta skillnader i verksamheten. Båda klubbarna kommer från mindre städer. Men en sak är gemensamt: färgen på speldressen. Grönt och vitt.

Målvaktsträningen i KTP fungerade på nästan samma sätt som den gör i Ekenäs. Målvakterna är skilt för sig och kör sitt program – utan tränare.

- Det är tyvärr på det sättet det nästan fungerar i alla klubbar i landet. Men visst hade vi specialträning för målvakterna i KTP. Men träningarna var lite sporadiska. Nu tränar jag med Fillion och Grönroos parallellt med utespelarna.

Han säger att det fungerar hyggligt, men med tanke på den egna utvecklingen skulle det vara bra med en egen målvaktstränare.

- Det är klart att det skulle hjälpa. Men mycket hänger på resurserna i klubben.

TPS-tränaren Tommi Pikkarainen lovar på klubbens hemsida att komma med en bred trupp till Ekenäs. Alla som är skadefria kommer att spela. Tre intressanta spelare, ur TPS synvinkel, får chans på Centrumplan: Masahudu Alhassani, Tehe Olawale och Yassin Housni.

- Det blir härligt att spela med tanke på att jag också den senaste tiden tränat effektivt.

Att det direkt blir mot ett ligalag stör inte nämnvärt.

- Det är klart att det skulle underlätta mot ett lag från samma eller en lägre nivå. Men det spelar ingen roll. TPS har en rad rutinerade spelare i ledet. Det gäller bara att bita ihop och göra sitt bästa, säger Jiri Koski.

Han säger att han gillar den spelstil, taktik EIF-tränaren Santesmases anammar. Han satt på läktaren i EIF förra träningsmatch mot Paide från Estland. Det blev estnisk 4-2 seger.

- Vi försöker spela fotboll, vi försöker bygga spelet, skapa lägen och jag gillar den spelstilen, säger Koski.

Xhevdet Gela på mittfältet börjar komma mer och mer till sin rätta. Mot Paide spelade han riktigt hygglig. Han tycker att EIF inledde bra, tog snabbt en 2-0 ledning. Men sedan försvann initiativet.

- Låt mig säga såhär. Vi förlorade helt focus när Paide lyfte sitt spel, började pressa högt uppe i vår zon. Vi hittade inte någon lösning på hur vi skulle ta oss ur deras grepp.

Han påminner att säsongen i Estland börjar det här veckoslutet och att Paide kommit betydligt längre i lagbygget, samspelet än EIF. Men det gäller bara att ta nya tag i kommande kamp mot TPS.

- TPS spelar den här säsongen i ligan. Snäppet högre än oss. Vi slår så klart ur underläge. Men för det skall vi inte fega ur. Vi skall spela modigt, vårt eget spel och försöka göra det vi har den senaste veckan tränat. Vi har många nya spelare i laget och vi behöver fortfarande tid att spela ihop oss, säger Gela.

Matchen mot TPS på Centrumplan börjar kl. 14.00

Ducca Nyman