Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • Jakonens mål håller fortsatt cupspel vid liv - 1-0 över MuSa

Jakonens mål håller fortsatt cupspel vid liv - 1-0 över MuSa

Olli Jakonens mål i 62:a minuten i matchen mot MuSa i Björneborg håller för EIF:s del fortsatt cupspel vid liv. EIF vann 1-0 (0-0) och har chans att ta hem andra platsen i gruppspelet. Men mycket hänger på resultatet mellan TPS och PK-35. Och hur matcherna i de andra grupperna slutar. Men så länge det finns liv finns det hopp…

EIF hade egentligen inte några större problem i Björneborg. Laget spelade kontrollerat och höll positionerna bra. Det blev i första halvleken inte så många skapade chanser. Men man såg samtidigt till att hemmalaget inte nämnvärt störde innanför det egna straffområdet.

Segermålet var grant. EIF kämpade åt sig bollen på mittfältet och avancerade på högerflanken. Högerbacken Jarkko Heimonen, som hade en bra dag, slog ett perfekt inlägg framför MuSa-målet. Olli Jakonen kunde inte stått bättre placerad. Det var bara att sätta pannbenet på läderkulan - 1-0 snyggt i bortre högra hörnet.

- Jag såg, och bara väntade på att bollen skall komma just där. Heimonens inlägg kunde inte ha varit bättre, säger Jakonen.

Han är i övrigt nöjd med den egna insatsen och samspelet på topp med Juuso Liukkonen löpte bra. Han har varit lätt skadad, men är klart på bättringsväg. Taktiken var att pressa MuSa högt och hårt i deras försvarszon och det lyckades.

- Det är klart att stämningen är på topp efter ett segermål.

EIF dominerade klart i andra halvlek och var det laget som skapade betydligt vassare chanser. Redan i halvlekens inledning var Juuso Liukkonen en hårsmån från att näta. William Lindqvist öppnade med en lång passning i djupled och Liukkonen var fri, men i avgörande skedet rymde bollen och smet förbi vänster stolpe.

EIF:s försvarslinje spelade starkt. Tuukka Anderberg är ett säkert kort. Och går bra ihop med William Lindqvist. Backarna Heimonen och Alexander Forsström håller bra standard. Och målvakten Mehdi går från klarhet till klarhet. Han hade inte så mycket att göra, men var bra med på noterna de få gånger MuSa anföll.

- Det är klart att det alltid känns skönt med en seger. Vi kanske inte gjorde det riktigt lätt för oss. Men som helhet försvarade vi bra och höll nollan. Som försvarare är det alltid lite extra bonus när man håller det egna målet rent, säger Lindqvist.

Oliver Pettersson spelade på mittfältet. Kanske en för honom lite ovanlig position. Men några större missar gjorde han inte. Spelet med Xhevdet Gela gick bra.

- I första halvlek pressade MuSa oss rätt högt uppe i vår försvarszon. Men i den andra tröt orken märkbart för dem och vi kunde ta över spelet och dominera, säger Lindqvist.

I andra halvlek flyttade Forsström upp på mittfältet när Zacke Ekström kom in på sin ordinarie plats på vänsterkanten. Och den flanken vaknade mera till liv efter Ekströms inhopp. Men EIF lyckades inte göra flera mål.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll
Bollförbundets cupsida
YLE Västnyland
Västra Nyland (bakom betalmur)