Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • Mehdis räddningar räckte inte till

Mehdis räddningar räckte inte till

– Jaro for iväg med segern; Ekenäs IF:s målvakt Mehdi El Moutacim (i fortsättningen Mehdi) räddade i fotbollsettans premiär hemmalaget från lindrig risbastu mot gästande FF Jaro från Jakobstad. I första halvlek stod han för tre mäktiga räddningar. Redan här hade jakobstadslaget kunnat punktera matchen – Jaro vann på Centrumplan 2–1 (0–0) inför 611 betalande åskådare.

Jaros första fullträff i andra halvlek var en snygg lobb av Luis Robles (52 min.) över Mehdi, som stod långt ute i sextonmeters området.

– Det är min spelstil. Det var skickligt gjort av Luis Robles att se att jag var långt ute från målet. Men jag kan bara inte stå passivt på mållinjen, säger Mehdi.

– Det är lite frustrerande att vi inte kan hålla fokus i 90 minuter. Det är lite märkligt att vi måste ha två mål i baken innan vi vaknar upp och börjar spela, kämpa ordentligt.

Gästerna överraskade ”de grönvita” med att genast från start sätta en ordentlig press på motståndaren. Och det lyckades. EIF var stundtals ute på sjufamnars vatten. Om man på basis av spelet i premiären bedömer Jaros chanser i fortsättningen blir österbottningarna ett topplag. EIF bättrar helt säkert på sitt spel – men som väntat blir det onekligen en tuff säsong.

Jaro var bättre på alla delområden, försvaret, mittfältet och anfallet. EIF fick inte nästan några ytor att spela på alls. I första halvlek hade Olusanya och Joni Remesaho helt fria lägen. Mehdi storspelade och båda gångerna räddade. Remesaho dundrade också en frispark i bortre krysset så det bara sjöng i målramarna.

– Vi gjorde en relativt hygglig insats. Vi skapade bra med lägen, men vi tog inte ordentligt tillvara på chanserna. Vi måste i fortsättningen bli skarpare i avsluten, säger Jonas Emet.

EIF blev tillbakapressat nästan hela matchen. Först i slutskedet av matchen kom man ordentligt in i kampen. Jaros offensiva spelstil höll på att kosta tre poäng.

– Vi hade en lång bussresa som tyngde i benen. Vår höga press på motståndaren tog musten ur oss. Jag vet inte hur långt insatsen mot EIF bär. Men klart är att vi skall bli bättre. Bara kommunikationen mellan spelarna och lagledningen blir bättre, blir också helhetsinsatsen helt annan, säger Jarotränaren Niklas Käcko.

– Vi blev överraskade av Jaros höga press. Det var vi inte beredda på alls, säger EIF:s lagkapten och målskytt Zacke Ekström.

EIF hade i första halvlek en riktigt ordenliga målchans. Det var när Uemuru kom fri på höger kant, passa bollen in framför mål, men Antti Ulmanen kom för sent till bollen. I övrigt fungerade inte EIF:s mittfältsspel helt som önskat, vilket gav Jaro chans att kontrollera spelet.

Daniel Rantanen jobbade med stor radie och försökte styra anfallsspelet. Simon Lindholm klarade sig bra mot tufft motstånd. I fortsättningen gäller det bara att slå effektivare vakt om det egna reviret. Kurvan pekar åt tätt håll – det kan bara bli bättre.

Omar Jama jobbar på att komma mera med i spelet, taktiken och samspelet med lagkamraterna blir bättre hela tiden. Akseli Ollila spelade som släpande center. Daisuke Uemuru ute till höger jobbar också på att komma mera med i spelet, taktiken och nya lagkamrater. Nu var Rantanen lite för ensam på mittplanen.

– Jag hade bollen mycket, vilket också var tanken. Tyvärr sov vi djupt i tio minuter i andra halvlek och då slog Jaro till och dagen var förstörd, säger Rantanen.

Innan Ekström reducerade till 1–2 (88 min.) hade Marc Anderson en tuseneuros chans att göra mål – han kom helt fri med Jaros målvakt Emil Öhberg. Men bollen smet förbi bortre stolpen. Mål här och...

Severi Vielma skadade sig i början på första halvlek. Samba Seynabou kom in i stället och skötte i fortsättningen tillsammans med Joel Akpini mittförsvaret riktigt bra.

Ducca Nyman