Fotboll:Herrlaget

Ojalas knall blev EIF:s fall

Salomo Ojala i FC Haka blev EIF:s fall i fotbollsmatchen i herrettan. Haka vann 4 – 2 (3 – 0). Ojala som klart toppar ettans målbörs stod för tre mål. Ojala kvitterade ut precis som sig bör den åtråvärda kubb-hatten. Den tredje för säsongen på Centrumplan. De två föregående har Daniel Rantanen och Akseli Ollila lagt beslag på. EIF:s mål gjordes av Akseli Ollila (straff) och Daniel Rantanen.

Matchen avgjordes i första halvlek då Haka snitsade in tre mål. I andra halvlek fick EIF mer av spelet, hade mera boll, fjorton hörnor sammanlagt. Men mer än två mål mäktade man inte med. Och ändå gjorde EIF ingen usel match. Om det är till någon glädje: EIF föll med flaggan i topp.

– Visst var vi illa ute i första halvlek. Vi lyckades inte helt följa den uppgjorda taktiken. Haka kom med bra uppspel, lyckades ta sin in bakom vår försvarslinje med farliga instick. Vi gjorde det enkel för dem, säger EIF:s mittback Joel Akpini.

Akpini, som spelade bra i 90 minuter, säger att Hakas effektiva mittfältsspel bäddade för segern.

– De lyckades den här gången bättre än vad vi gjorde.

Daisuke Uemura var efteråt glad trots att det blev förlust och att han på slutet fick ge plats åt Jacob Gottberg.

– Alla i laget kämpade från början till slut. Jag är verkligen glad för mina lagkamraters skull. Jag tycker att vi gjorde trots förlust en acceptabel match, säger Uemura.

– Jag var ordentlig trött innan jag blev utbytt. Jag fick springa mycket när vi spelade med hög press mot Hakas försvarslinje, försökte störa deras försök till att bygga anfall. Sedan gällde det att snabbt komma ned till det egna defensivjobbet, det måste också skötas. Det blev att löpa mycket fram och tillbaka. Men jag är riktigt nöjd med min och hela lagets insats.

Matchens tremålsskytt Salomo Ojala var rätt så nöjd efter matchen.

– Vi gjorde inte säsongens bästa match. Men vi gjorde det vi skulle, mål, seger och tre poäng, säger Ojala.

– EIF hade mycket boll, vilket gjorde att vi inte hade så många anfall. Men vi hade bra procent på våra avslut. Det är kanske den störa skillnaden mellan oss.

Han säger att Haka inte nämnvärt ändra så mycket på sitt spel efter att Teemu Tanio tagit över efter Keith Armstrong, som föregående säsong tränade laget.

– ”Keke” hade en lite mer försvarsbetonat taktik. Tanio har en mer anfallsinriktad filosofi. Vi har tränat effektivt anfallsspel, kontringar och säkra avslut, säger Ojala Salomo.

Hakas 3 – 0, mål som gjordes av Ojala hade lite en doft av självmål. Bollen ändrade riktning från Omar Jamas fot och ställde helt EIF:s målvakt Mehdi mellan stolparna. Jama kvitterade lite missödet när han blev fälld innanför straffområdet med straff som följd. Ollila gjorde inget misstag trots att han måste skjuta om den första på grund av att flera spelare rörde sig in i straffområdet innan straffen var lagd.

Haka är utan tvekan säsongens bästa lag som gästat Centrumplan. Laget spelade med stort självförtroende och utnyttjade effektivt det utrymme som EIF bjöd på. Framför allt i första halvlek på högra flanken fick Henri Malundama härja fritt. Och var ofta ett stort orosmoment för EIF:s backlinje.

Bara 412 betalande åskådare hade bänkat sig kring Centrumplan. Men de fick i stället se en av säsongens bästa matcher i idstaden.

Ducca Nyman