Räkna aldrig ut EIF – kvittering i slutsekund

  Ekenäs IF har tidigare i säsongens matcher visat oerhörd kampvilja och visade det igen mot Gnistan . ”De grönvita” låg redan under 3 - 1 och såg ut att gå mot förlust. Men trots uselt spel reste sig laget än en gång och fick genom Xhevdet Gelas två mål med sig en poäng – 3 - 3 (1 - 0). Antti Ulmanen, som reducerade till 3-2 gjorde sitt första mål för säsongen i herrettan.

  - perk zhetazph (går inte att skriva i text). Visst gjorde jag två mål... Den här kampen borde vi ändå ha vunnit. Vi donerade ett par mål igen. Det har hänt lite väl ofta den senaste tid, säger Gela.

  Men kvitteringsmålet (90+1) var snyggt. Aya fälldes strax utanför sexton metern. På frisparken som följde ställde sig Gela bakom bollen – och pang! Kvitteringen satt som bomull för hjärtat. Bollen borrade sig in i målvakten Tommi Maanojas bortre hörn.

  - Jag såg att Gnistans försvarsmur lite rörde på sig. Och i hålet som uppstod placerade jag bollen. Jag kunde inte ha fått en bättre lucka, säger Gela.

  Men i övrigt är han inte nöjd alls med spelet. Det var oroligt och passningarna ville aldrig riktigt få någon rätt adress. Närkamperna var inte lika stabila som i tidigare matcher - en av säsongens sämsta kamper.

  - Vårt mittfält var som en utfälld solfjäder. Ingen visste riktigt hur vi skulle försvara. Vilken spelare som tar vem och vem som markerar var. Vi missade helt de grundläggande sakerna. Men visst är det också starkt att komma från underläge igen och kvittera. Det visar åtminstone arbetsmoral, säger Gela.

  EIF gjorde i andra halvlek ett lyckat spelarbyte. Darren Smith fick kliva av banan och ge plats åt Antti Ulmanen. Och EIF:s anfallsspel vaknade till liv. Ulmanen hann inte vara många minuter på planen innan han reducerade till 3 - 2 efter en nick via ribban och mål. Simon Lindholm stod för inlägget - och kampviljan vaknade. Ulmanen hade strax efter sitt mål en andra boll i nätmaskorna men dömdes bort på grund av offside.

  EIF hade lite möblerat om i laget. Jarkko Immonen var avstängd och Joona Tapani vilade (lätt skadad) Zachry Zukunda spelade högerback och Simo Linholm på mittfältet fick sina första fulla 90 minuter i herrettan. Och han spelade klokt hela distansen ut.

  EIF:s reducering i andra halvlek kom på straff efter att Zacke Ekströms nick mot mål, men bollen träffade en Gnistan spelare på handen. Gela gjorde inte något misstag – straffen satt bombsäkert.

  Men glädjen blev inte långvarig. I anfallet genast efter kvitteringen kom Hidetoshi efter en kontring helt fri i mitten - och efter en dundermiss i EIF:s försvarslinje - och hade inget problem att placera bollen bakom Yann Fillion i EIF-målet.

  EIF-målvakten stod för övrigt för ett par paradräddningar och bidrog starkt till en poäng. Anfallsspelet gick än en gång rätt mycket längs vänsterkanten. Juuso Liukkonen i mitten fick inte allt för många bollar att jobba på.

  Jacke Gottberg fick också i andra halvlek hoppa in spelet. Pasi Forsman fick kliva av planen. Matchen stördes av ett ihållande regn.

  Gnistan hade alla chanser att ta full pott i kampen om nytt kontrakt. Men glömde att knyta till säcken. När inte EIF:s snabba kortpassnings- och triangelspel inte fungerar ersätter ”de grönvita” det med kamp, kamp och ren vilja. Det glömde hemmalaget.

  Publiksiffran i Åggelby: 356 betalande åskådare.

  Ducca Nyman

  Bollförbundets matchprotokoll
  Västra Nyland (bakom betalmur)
  YLE Sporten
  Gnistan matchrapport