Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • Sista puzzelbiten lagd – Gusocenko klar för EIF

Sista puzzelbiten lagd – Gusocenko klar för EIF

Ekenäs IF har för tillfället lagt den sista puzzelbiten i lagbygget för säsongen. Mittenbacken Klimas Gusocenko , som imponerade i träningsmatchen mot FC Inter Turku, är klar för ”de grönvita”. I slutet av förra veckan blev också anfallaren Juuso Liukkonen från S:t Michel klar.

Gusocenko är född och uppvuxen i staden Siauliai i Litauen. Staden är mest känd för sin korskulle, ett pilgrimsmål – den enda i sitt slag i världen. Kullen är laddad med både politiska och religiösa -sprängstoff. Och mycket viktigt för litauerna.
- Det är klart att jag har besökt kullen, och det är lika klart att vi har ett eget kors på kullen, säger Gusocenko.

Han har en gång tidigare besökt Finland, Helsingfors, i samband med en turnering i fotboll för studenter. Han har också spelat tre säsonger i division-II för polska Wisla Palawy.

Gusocenko säger att han är till hälften ukrainare, till hälften litauer – pappa kommer från Ukraina, mamma från Litauen. Han talar ryska, polska och engelska.
- Jag tycker bra om EIF, träningarna och tränarna, Guillem Santesmases och Ruben Maya Perez. Båda kommer från Spanien, är unga, intelligenta och har en bra attityd, bra inställning till fotboll. Träningarna och förberedelserna till matcherna är noggrant genomtänka, planerade. Klubben är seriös och det känns bra.

Gusocenko säger att även om han spelade på division-II-nivå i Polen är trots allt skillnad mellan ländernas fotboll.
- Polen är ett större land, bredden är bättre, konkurrensen tuffare. Klubbarna är organiserade, har också mera pengar att röra sig med och nivån i division-II håller bra standard.

Han vill inte tala om kommande säsong – i det här skedet. Gusocenko vill inte skapa några onödigt höga förväntningar, utan bara koncentrera sig på säsongstarten. Men han låter ändå lite påskina att EIF kan ha en bra trupp på gång.

På fredag spelar EIF sin andra träningsmatch, mot ligalaget IFK Mariehamn på Åland. Det blir en tuff resa med start på tidiga morgonen. Färjan över till fredens öar, match på kvällen och hemresan startar så gott som genast efter matchens slut.
- Jag ser fram emot att spela mot IFK Mariehamn. Det är ett topplag, spelar i högsta serien, är bra. Jag tänder alltid lite extra mot lag från en högre serie. I sådana här möten kan man alltid jämföra sin egen nivå, säger Gusocenko.

Innan seriestarten den 27 juni borta mot SJK/akatemia skall EIF ytterligare möta ligalaget HIFK på Centrumplan, den 17 juni.

Ducca Nyman