Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • Stänger EIF:s tysta försvarslås ut Jaro?

Stänger EIF:s tysta försvarslås ut Jaro?

Gentrit Kovaqi och William Lindqvist har i de senaste matcherna bildat försvarslås i EIF bakre linje. Hela försvarslinjen, eller ”muren” med Kovaqi och Lindqvist i central roll spelade i senaste match hemma mot KPV ramstarkt. Och nu står ett formstarkt och revanschsuget FF Jaro bakom dörren.

Kovaqi har i de tre senaste matcherna fått förtroende, medan Klimas Gusocenko fått nöta avbytarbänken. Kovaqi och Lindqvist är båda tystlåtna. En kort nick med huvudet eller ett leende på läpparna när man möter dem är tillräckligt nog. Kovaqi säger att det är lätt att spela tillsammans med Lindqvist.

- Vi behöver inte säga så mycket. Vi förstår ändå varandra, vet hur vi skall röra oss och täcka bort ytorna, säger Kovaqi.

Matchen mot KPV stördes av ett ihållande regn och satte spelarnas kunnande på prov. Och ”EIF-muren” höll nollan.

- Bollen rör sig snabbare i regnväder och det var kanske lite besvärligt. Men jag tycker ändå att vi kunde spela bra fotboll trots allt. När KPV i andra halvlek pressade oss högre upp hade vi ändå riktigt bra kontroll över spelet, händelserna.

Kovaqi har själv ingen förklaring till varför han i de senaste matcherna fått förtroende. Han är ändå glad och uppskattar Santesmases träningar och matchupplägg.

- Det var en orsak varför jag ville komma till EIF.

Matchen mot Jaro blir ett nytt kraftprov för EIF:s försvarslinje. Och så måste förlusten på centrumplan på våren kvitteras? Och chansen om avancemang eller till kvalplats finns inom räckhåll.

- Jo, insatsen är hög för båda lagen. Och mot den bakgrunden kan man nog vänta sig sju stugor fulla, säger Kovaqi.

EIF får tillbaka mittfältsspelaren Xhevdet Gela efter avstängningen. Men i stället vilar anfallsspelaren Juuso Liukkonen. Vem som på topp bildar par med Darren Smith avslöjar i det här skedet inte tränaren.

Han säger också att det inte är lätt att välja vilka spelare som i försvarslinjen bildar mittbackar.

- Både Gentrit Kovaqi och Klimas Gusocenko är bra spelare. Det är alltid ett lika svårt val. Jag ser först vilket lag vi möter. Sedan har jag en diskussion och tar sedan beslutet. De senaste- och framför allt matchen mot KPV spelade Kovaqi starkt. Jag är riktigt glad för hans skull, säger Santesmases.

En match i matchen blir också säkert mellan lagens båda toppmålskyttar. Vem lyckas ta sig in bakom respektive försvarsmur? Olusanya har hittills nitat tio mål. Darren Smith åtta. Fem poäng skiljer lagen i tabellen.

Jaro är en av seriens bästa lag på hemmaplan. På de sex senaste kamperna har det blivit fem segrar och en oavgjord.

- Det är en viktig match för båda lagen. Jaro vill säkert vinna för att hålla sin position i tabelltoppen. Men också vi vill det, säger Santesmases.

Matchen på Centralplan i Jakobstad spelas naturgräs och börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman

Matchen presenteras av:
brons reklamcenter 2016