Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • Tre nya, ”två nygamla” – 15 kontrakt i hamn

Tre nya, ”två nygamla” – 15 kontrakt i hamn

Aya Ayabulela Kongqobe (i fortsättningen bara Aya) och Darren Smith, båda från Sydafrika är klara för Ekenäs IF för säsongen. Båda har ett kontrakt på ett år. Förutom de två sydafrikanska spelarna är också 21-åringen Jarkko Heimonen klar för EIF. Han trivs bäst somt högerback eller som kantspelare till höger. Målvakten Yann Fillion och mittfältaren Zachary Sukunda, båda från Kanada, hade redan tidigare en preliminär överenskommelse med EIF, har bestämt sig för att stanna en säsong – båda parterna är överens.

EIF:s manager Björn Olander har nu 15 kontrakt i hamn.

- Vi har den här veckan en drös try out-spelare på pågående läger och jag räknar rätt snart med att truppen skall bestå av 20 - 22 spelare. Dessutom har vi ytterligare långt gående förhandlingar med några spelare. Ville Sevon är preliminärt klar. Han tar sin examen i vår och beroende på jobb måste vi bara vänta och se var han landar, säger Olander.

Fillion, Sukunda, Smith, Heimonen och Aya medverkade redan i lördagens träningsmatch mot EPS, där EIF vann 3-1. De fem spelarna imponerade, och alltså tackade ja till EIF:s erbjudnade. På onsdag har ”de grönvita” på centrumplan träningsmatch mot Pargas IF. Och på lördag är det dags för mer allvar då man spelar säsongens första tävlingsmatch i den finländska cupen mot Gnistan från Åggelby (nykomling i årets herrettan).

- Med tanke på lördagens cupmatch måste vi ha is i magen. Vi vill inte belasta viktiga spelare för mycket. Därför kommer det att bli rätt många byten i träningsmatchen mot Piffen.

EIF spanar fortfarande efter en mittback, en ledargestalt, tillsammans med William Lindqvist, en tuff mittfältsspelare och en målvakt. Allt som allt räknar lagledningen med tre målvakter, varav en slussas till EIF-akdademi.

Jarkko Heimonen kommer från S:t Michel och har tidigare representerat JJK i herrettan. Heimonen spelade senaste säsong i division 2-laget Mikkelin Pallo-Kissat. Säsongen 2018 spelade han för JJK i Jyväskylä.

Kanadensarna Fillion och Sukunda har tidigare spelat tillsammans.

¬¬- Vi har sett en del matcher och har fått en rätt bra blid av finländsk fotboll, säger Fillion.

Sukunda har också spelat i Sverige och kan några ord svenska.

¬- Hejsan, hejsan. Hur mår du... (skratt). Och tillägger att han bara i yngre år spelade lite ishockey.

Aya och Smith kommer båda från Sydafrika. Båda är löpstarka mittfältsspelare, Aya mer speluppläggre. Ingen av dem har någon exakt klar bild om standarden i herrettan.

- Jag skall göra mitt bästa och hoppas att jag klarar mig, säger Sukunda.

Tränaren Guillem Santesmases och managern Björn Olander är båda nöjda med de nya spelarna, kontrakten.

- Jag är säker på att alla tillför laget mycket, säger Santesmases.

YLE Västnylands nyhet om spelarna
Västra Nylands artikel