Fotboll:Herrlaget
nyttlag2019flickor       nyttlag2019pojkar
  • Aktuellt
  • Uselt genrep blir ofta bra premiär

Uselt genrep blir ofta bra premiär

I teatersammanhang finns ett talesätt om att ett uselt genrep leder till en perfekt premiär. Det kan man också säga om Ekenäs IF:s insats borta i premiären mot SJK Akatemia i herrettan. EIF dominerade matchen så fullständigt ett lag bara kan – 3-0 (2-0). Segersiffrorna känns lite i underkant. Men efter premiären höjer ”de grönvita” onekligen på temperaturen i idstaden.

EIF:s genrep veckan innan seriestarten i herrettan mot ligalaget Helsingfors IFK gick inte alls bra. Missarna var många och gästerna vann klart 4-0. Men borta mot SJK Akatemia i seriepremiären var det hela andra bullar, eller takter på planen. Inte en enda miss på 90 minuter, total dominans och tre verkligt läckra fullträffar. Det kan förstås bli bättre. Men kan man kräva mycket bättre spel i en premiär?

EIF:s två första mål i slutet av första halvlek var läckra saker. Xhevdet Gelas lobb till framstörtande Darren Smith var som taget ur instruktionsboken. Och Smiths skott direkt från halvvolley bara sjöng i nästmasskorna bakom f.d. EIF-målvakten Mehdi el Moutacim.

Och 2-0-målet sedan. Juuso Liukkonen fångade upp en usel bakåtpassning av SJK-försvaret och spelade bollen vidare till Aya (Ayabulela), som dansade fram lätt som en fjäril och placerade bollen i bortre hörnet - ”dance like a buttrefly, and sting like bee”. Helt otagbart för Mehdi.

- Nu var vi ordentligt mentalt förberedda. Vi visste hela tiden vad vi skulle göra och vi gjorde det bra. Vi höll oss till taktiken. Och redan innan den här kampen sade jag att vi kommer att gå för tre poäng i alla matcher, säger lagkaptenen Zacke Ekström.

EIF:s mittfält med Gela, Joona Tapani, Aya och Sukunda tillät inte motståndarna att bygga anfallen. Det fanns helt enkelt inte rum på planen för det. Tapani spelade eftertänksamt, höll både bra balans och distans i spelet.

- Det här var en viktig seger. Och hela laget spelade säkert hela matchen. Det är alltid viktigt att få en bra start när serien börjar. Men vi skall inte flyga högre än vingarna bär, säger Tapani.

EIF följande motståndare är nämligen mot tidigare ligalaget VPS från Vasa. Och Tapani vill inte tala om att ”de grönvita” redan nu gav någon stormvarning - fast man gärna vill göra det.

- Nej det vill jag inte säga. Nu fungerade lagspelet, och kommande vecka skall vi förbereda oss för VPS-matchen. Vi tar en sak i sänder.

Lagets kapten, Zacke Ekström säger att det är några år tillbaka sedan EIF vunnit i premiären, spelat såhär starkt. Han vill inte heller säga att EIF:s spel var så bra att det gjorde motståndarna till statister.

- Det är deras första säsong i Ettan. Seinäjoki har ett ungt lag på benen. Det tar en tid innan man blir bekant med tempot. Vi tappade lite koncentrationen på slutet, men det vållade oss inte några direkta svårigheter. Vi gjorde som helhet en gedigen laginsats, säger Ekström.

EIF:s tredje fullträff nickades in av Juuso Liukkonen efter en hörna från vänster. Gela lade upp den och Liukkonen nådde högst på bollen i klungan och 3-0 var ett faktum. Också det ett snyggt mål.

William Lindqvist spelade sin hundrade match i Ettan och gjorde det bra. Tillsammans med mittbacken Klimas Gusocenko såg de till att Jiri Koski mellan stolparna kom relativt lätt undan.

Som helhet fanns det ingen i EIF:s lag som klappade igenom. Och samspelet mellan de olika lagdelarna; försvar-mittfält-anfall fungerade perfekt. En i allt väl genomförd kamp.

Vackert!

EIF:s följande match på Centrumplan är den 4 juli. Då kommer VPS på besök - ett av seriens topplag?

Ducca Nyman

Bollförbundets matchrapporter
Matchprotokoll
Bollförbundets målkavalkad
SJK:s matchrapport
YLE Västnyland
Västra Nyland  (bakom betalmur)