Fotboll:Herrlaget

Vi är tillbaka i ruta ett

Ekenäs IF:s fotbollsmannar fick i mitten på förra veckan lov att under rådande omständigheter börja träna igen. Men inte hela laget samtidigt utan i två mindre grupper. Nu tränar truppen, åtta spelare plus två tränare , fyra-fem dagar i veckan tills nya direktiv kommer. Sakta kommer Fotbollsfinland igång igen. Seriestarten är planerad , om inte annat besluts , till den 1 juli.

EIF-tränarteam Guillem Santesmases och Ruben Maya Perez är givetvis glada för att kunna jobba igen. Men under den tid Finland varit så gott som stängt har också alla fotbollsklubbarna , EIF inkluderat , i sina förberedelser förlorat dyrbar tid.

- Vi var i mitten av mars rätt långt i våra förberedelser. Jag tyckte att vi hade en bra försäsong. I den finländska cupen hade vi flera bra matcher, plus insatsen i ett par träningsmatcher där resultaten talade ett tydligt språk. Jag var full av iver, säger Santesmases.

Den 14 mars hade EIF prickat in en viktig träningsmatch mot ligalaget Helsingfors IFK på Centrumplan. Men samtidigt kom riksdagens beslut att verksamheten förbjuds , landet stängs, tills nya direktiv ges.

- Så är läget då. Nu får vi börja om från ruta ett igen, säger Santesmases.

Under karantänstiden har spelarna varit skingrade nästan som agnarna för vinden. De finländska spelarna har rest till respektive hemort. De utländska spelarna har varit tvungna att stanna i landet. Samtliga spelare har dock tränat på egenhand efter ett individuellt program. Tränarna som nästan dagligen varit i kontakt med spelarna hoppas att de har följt direktiven.

Dyrbar tid har gott förlorad. Men det är lika för alla lag. Att snabbt ta igen på kort tid det som borde ha gjorts är nästan omöjligt. Snarare gäller det att göra det bästa under den tid som återstår tills serien kör igång ingen, här gäller lite cirkusdirektörens ord: det man förlorar på gungorna måste man ta igen i karusellen...

- Det viktigaste fram till seriestarten är att jobba med den mentala delen. Spelarna har inte träffats på nästan två månader, säger Santesmates.

Ducca Nyman