Fotboll:Herrlaget

Vi kavlar upp ärmarna!

Fotbollen på alla nivåer i Finland lever i utmanande tider. Corona skjuter obönhörligt säsongstarten framåt och med det uteblir livsviktiga biljett- och evenemangsintäkter för alla herrettan. Nu handlar det inte längre om framgång - nu handlar det om överlevnad.

I många klubbar i Finland råder fullständig kris. Verksamheten stängs ner och hela lag permitteras. Konsekvenserna av detta är omöjliga att förutspå, men i värsta fall kan de vara ödesdigra: om och när säsongen väl drar i gång är motivationen, verksamheten och ekonomin djupt begravda i en ravin därifrån det blir svårt att klättra upp. Åtminstone under detta år.

Men detta gäller inte hos oss i Ekenäs. Visst är EIF i en kris så som alla andra: i ärlighetens namn räcker kassan inte till att täcka utgifterna och korthuset står därför och vacklar. Men tack vare EIFs ovärderliga sponsorer som stått EIF bi även i denna svåra tid, har ’huset int raka ikull ännu’ – ett jättetack går ut till dem. Och också tack vare det långsiktiga arbete som för ett knappt år sedan inleddes med att ’städa upp’ i EIFs strukturer och verksamhet, har många av de gamla ekonomiska belastningarna proaktivt lösts och EIFs ekonomiska grund inför detta år var mycket stabilare än tidigare år. ’Lyckligtvis’ må man tillägga, för om det inte hade gjorts, skulle EIF sannolikt göra många andra herrettan klubbar sällskap i träsket.

DSC 6224 2

Men, det verkligen unika är att det är börjar växa fram en riktig ’jävlar anamma, det här fixar vi’ -mentalitet i leden! Och det speciellt bland spelarna i laget. Per den 19.3.2020 har alla EIFs spelare och tränare i sann talkoanda gått med på att halvera sin lön för mars, april och maj för att därmed bidra till klubbens överlevnad. EIF kan alltså de följande månaderna undvika uppsägningar och permitteringar. Alldeles fantastiskt unikt, detta har oss veterligen ännu inte hänt någon annanstans i Finland! Bara med denna åtgärd bidrar alla dessa solidariska individer till att drömmen om att EIF en dag ska kunna spela i ligan hålls vid liv – det är nämligen tack vare denna ’team spirit’ som EIF kommer att kunna spela som ett veritabelt lag i herrettan om säsongen kommer igång före sommaren.

Men det unika tar inte slut där: dessa våra spelare vill också dra sitt strå till stacken att samhällena här i Västnyland överlever denna globala kris! Nu när det inte är tillåtet att dribbla med läderkulan på Centrumplan kommer våra spelare t.ex. att hjälpa till med att köra ut mat till de behövande, jobba hos regionens företag som behöver extra handpar och allt annat som förmågan och tiden möjliggör. Så om du i din organisation har något som EIFs fantastiska spelare kan hjälpa till med är det bara att kontakta VD Peter Haglund på 0440 471 629 så ser vi vad vi kan göra.

Denna åtgärd till trots seglar EIF-skeppet ännu inte på ekonomiskt lugna vatten. Med full respekt för att alla organisationer har det kärvt i dessa tider, måste medelinsamlingen av sponsorer fortgå för att på det sättet garantera att vi även framledes spelar fotboll på denna höga nivå i regionen. Utan en framtida ström av sponsorintäkter kan skeppet alltså ännu sjunka. Allt stöd, stort som smått, mottages med tacksamt hjärta. Som ett komplement till företagssponsorering är säsongkort i dess tre olika former fortsättningsvis det bästa sättet en enskild individ kan stöda EIFs överlevnad – även ditt stöd gör en märkbar skillnad.

För alla som brukar vara åskådare på EIFs hemmamatcher, är uppropet ”Gör som våra spelare…” säkerligen bekant. Aldrig någonsin har det uppropet varit så sant som i det läget EIF är i nu: NU kan vi alla göra som EIFs spelare – kavla upp ärmarna, gräva fram vårt individuella ’jävlar anamma’ och dra vårt strå till stacken för toppenfotboll i regionen även i framtiden!

När John F Kennedy tillträdde som president den 20.1.1961 sade han fritt översatt (nästan) såhär: ”Fråga inte vad EIF kan göra för dig utan fråga vad du kan göra för ditt EIF”.