Vilken trio: Smith – Liukkonen - Aya

  Ekenäs IF spelade helt ut FF Jaro på Centrumplan i fotbollsmatchen i herrettan. Bakom de klara segersiffrorna 5 - 1 (3 - 0) stod trion Smith-Liukkonen-Aya. Smith, snabb som gepard, hal som en ål stod för två mål. Liukkonen, lång som hö stör, men rörlig och påpasslig framför målet, också bra i defensivspelet, stod för två mål. Och så balettdansören Aya, ett mål. Men han gjorde i stort sett vad han ville på mittfältet. Kreativ och dansar fram på planen liket en fjäril - med sting.

  - Vilken första halvlek, säger målvakten Yann Fillion. Och ler med hela ansiket.

  - Jag är glad att spelar bakom en sådan försvarslinje som vi har. Och inte i FF Jaro:s mål. Samarbetet med Klimas Gusocenko och William Lindqvist stämmer bra. Också med ytterbackarna. Lindqvist är lugn och säker och Gusocenko ger åt hela linjen en bra, mycket bra balans.

  Men kanske det allra viktigaste; EIF hade i första halvlek en uppställning som bjöd på underbar underhållning. Sådant spel vill man gärna se mer av. Det var bara ett lag på planen. Inte en enda miss i första halvlek. Och Jaros chanser var summa en. Men det behövdes en toppräddning av Fillion.

  Xhevdet Gela vilade på grund av skada. Jarkko Heimonen gick in som högerback och Ville Sevon upp på höger kant i anfallet. Pasi Forsman gick in på mittfältet och spelade hur bra som helst. Och tränaren Guillem Santesmases ser ut att ha klart för sig hur han vill att laget skall spela. Och rätt spelare i rätt position. Hela EIF har orsak att njuta efter insatsen - låt gå för den här gången; det kan inte bli bättre...

  Och visst kan ”de grönvita” glädjas ytterligare. En titt på skytteligan just nu. Tre EIF:are i topp: Aya fyra, Liukkonen tre, Smith tre...

  - Det var verkligt trevligt att spela. Jag skulle säga att vi hittills gjorde säsongens bästa match, säger Juuso Liukkonen.

  Han var bland de sista spelarna som EIF skrev kontrakt med.

  - Jag trivs bra. Samspelet börjar gå bättre och bättre. Jag börjar känna spelarna och systemen och då fungerar också spelmönstret. I den här matchen dominerade vi stort. Vi var bättre på alla delområden, säger tvåmålsskytten.

  Darren Smith var glad som en lärka. Och han stortrivs uppe i anfallet. Han får de bollar han vill ha, är ständigt på hugget och skapar stor oreda i motståndarförsvaret.

  - Yeee. Det är klart att jag är glad. Vi vann, tre poäng i bagaget. Det kan inte bli bättre. Idag gjorde vi precis det som vi under veckan tränat. Vi spelade säkert, vi gjorde tre mål i första halvlek och formligen redan då punkterade kampen.

  I andra halvlek gjorde EIF tre spelarbyten. Agge Björklund, Sukunda och Atti Ulmanen kom in. Ut; Joona Tapani, Zacke Ekström och Juuso Liukkonen.

  - Jag tycker det är bra att Santesmases vågar byta in nya fräscha spelare. Det betyder mycket. Nyckelspelarna får mer vila till följande match, vilket betyder att när det drar ihop sig igen är de piggare och på topp. Och inhopparna får matchvana.

  Det är lätt att instämma med Jaro-tränaren Nicklas Käcko när han säger att han inte kände igen sitt lag.

  - Vi har haft en besvärlig vecka. Flera spelare är skadade, truppen är smal. Några nya förstärkningar är på väg, säger Käcko.

  Och EIF är plötsligt ett lag att räkna med...

  Publiksiffran var hygglig, 813 betalande.

  Ducca Nyman

  Bollförbundets matchprotokoll
  YLE Västnyland
  Västra Nyland (bakom betalmur)
  Presskonferens