Fotboll:Herrlaget
  • Aktuellt
  • Zacke Ekström på topp, sänkte Mu-Sa

Zacke Ekström på topp, sänkte Mu-Sa

Ekenäs IF:s nykomponerade anfall gav önskat resultat i bortamatchen mot Mu-Sa i Björneborg. ”De grönvita vann 3 – 1 (1 – 1) och tog synnerligen tre viktiga poäng. Ekström spelade i mitten med Akseli Olla till vänster och Marc Anderson till höger. Ekström stod för två mål och ordnade straffen som gav kvittering. Akseli Ollila var säker exekutor.

– Visst stod jag för två mål. Men jag ensam sänkte inte Mu-Sa. Det var en riktigt bra laginsats, säger Ekström.

Ekström säger att han är glad för sina två mål på den nya platsen.

– Jag skall inte gnälla. Klart att det känns fint med fullträffarna och det är bara att tacka för att jag fick förtroende att spela på den nya platsen.

Matchen spelades på naturgräs och det är bara att tillstå att det är ett underlag som inte i dagsläge passar EIF, som hade svårt direkt från start.

– Planen var långtifrån bra och vi hade uppenbara problem i början. Mu-Sa spelade med långa bollar upp i anfallet och vi tvingades till ett spel som inte helt passar oss.

Matchen började inte på bästa tänkbara sätt. Redan efter 13 minuter låg bollen i EIF:s mål. Mu-Sa kom rätt ofta bra igenom på EIF:s vänstra flank, där gästerna hade uppenbara problem att täta till luckorna. Jussi Rantanen fick nästan helt fritt sätta in bollen i EIF:s bur.

Men EIF lät sig inte nedslås, utan började sakta men säkert hitta rytmen och fick bättre grepp om spelet. I 33 minuten blev Ekström snyggt frispelad, rymde från Mu-Sa-försvararna, men fälldes i det avgörande skedet av Jussi Äiälä, sista man i hemmalagets mittförsvar. Domaren tvekade inte en sekund. Straff och rött kort åt Äiälä. Och Ollila gjorde inget misstag.

– Det är klart att det hjälpte oss när Mu-Sa fick spela med tio man. Jag tycker också att vårt försvar klarade matchen riktigt bra. Visst var det lite ryckigt och passningarna ville inte alla gånger hitta rätt adress. Men vi blev hela tiden stabilare, säger Ekström.

I andra halvlek var det bara ett lag på planen – EIF. Visserligen hade Mu-Sa i början en halvchans som kunde lett till mål. Men efter det kontrollerade EIF spelet. Och målen kom efter tålmodigt spel, kanske lite överdrivet mycket i djupled bakåt. Men laget skapade chanser – och tog tillvara dem.

EIF:s ledningsmål var snyggt. Målvakten Mehdi öppnade snabbt anfallet till vänster. William Lindqvist spelade bollen vidare till Daniel Rantanen, som sedan med en perfekt passning frispelade Ekström. Och lagkapten gjorde inget misstag, 2 – 1. Och strax innan slutsignalen var det Omar Jamas tur att spela fram Ekström. Också det efter tålmodigt spel, först lite i djupled bakåt, sedan en snabb passning till mittfältaren Jama. Ekström gjorde ingen besviken, 3–1.

– Visst har vi spelat ojämnt. Först förlust, sedan seger, förlust och seger igen. Det här skall vi försöka råda bot på. Vi måste försöka försvara stabilt i 90 minuter och inte förlora jämna matcher. Oavgjort är alltid bättre än en förlust som grämer, säger Ekström.

Ducca Nyman