Disc Golf
  • Allt om frisbeegolf
  • Rätt frisbeeval

Rätt frisbeeval

Det finns långt över 100 olika frisbeemodeller. Därför kan man med rätt frisbeeval göra tröskeln mindre för att fastna för frisbeegolf.

Som nybörjare kastar män frisbeen ca.30-40 meter, och damer lite kortare. Genom att redan i början välja rätt frisbee kan man öka sin längd med 10 meter jmf. med en svårhanterlig frisbee.

Putter, midrange och driver
Frisbeena delas vanligtvis in i tre kategorier: putter, midrange och driver.

I varje kategori finns det olika frisbeen för olika ändamål.

Putter
Som namnet säger används puttern till att putta och närspel. Putterns runda och höga profil ger den en bra rak flygförmåga. Puttern flyger långsamt och pålitlig. De används till att putta och kast inom 50 meter från korgen.

Midrange
Midangens profil är lite plattare än putterns och har lite bredare kant. Midrange frisbeen används ofta till kast på 50-100 meter, beroende på spelaren. Som nybörjare är det bra att börja med en midrange för att lära sig frisbeens flygegenskaper.

Driver
Drivers är väsentliga för varje spelare. Av alla frisbeemodeller är drivern den som det finns flest modeller av. Drivers är plattare och dess kant är bred. Dessa egenskaper påverkar frisbeens flygegenskaper. Fairway draivers, en driver som är mellan midrange och driver, är långsammare och dess kanter är smalare. De här frisbeena rekommenderas för nybörjare. Distance drivers, i texten nämda som drivers, är snabbare och har bredare kant. Dessa frisbeen rekommenderas till, spelare som kastar över 80 meter.


Hurdan frisbee passar mig?

Denna fråga ställer sig ofta nybörjare och personer som redan kastat frisbee en kortare tid, men samma fråga ställer sig också alla andra "kastare" då de köper nya främmande frisbeen. Vid val av nya frisbeen bör man lägga följande kriterier:

1. Modell
Välj först modellen på frisbeen. Behöver du en ny putter? Eller en mera stabil driiver? Eller skall du kanske köpa dina första frisbeen?

2. Plast kvalitet
När du har hittat rätt modell, skall du välja vilken plastsort du vill ha. De flesta frisbeen finns åtm. i två olika plastsorter. Välj den plastsort som passar dig bäst och din frisbees användsningsområde.

3. Vikt
Välj rätt viktklass enligt frisbeens användningsändamål. För nybörjare och unga spelare lämpar sig frisbeen i 150 grams klassen. När man utvecklat sin kastteknik kan man övergå till tyngre frisbeen.


Var kan man köpa frisbeen och övrig frisbeegolf utrustning?

1. Sportaffärer
Enklaste sättet att skaffa frisbeen är att gå till din lokala sportaffär. Frisbeegolfredskap finns till försäljning hos välutrustade sportaffärer runt om i Finland. Intersport och Sportia butiker har tagit frisbeegolfredskapen till sitt utbud. Utbudet kan varierar mellan butikerna. Affärer som befinner sig runt aktiva banor har specialiserat sig på försäljning av frisbeegolfutrustning.

2. Webshop
Frisbeegolfredskap kan man också köpa via webshoppar. Deras utbud är oftast bredare och har också övriga produkter, som t.ex frisbeegolfväskor, - korgar och mera speciella frisbeen.

Finska webshoppar:

www.discmania.fi
Finlands äldsta frisbee-webshop, som också har ett lagerförsäljning i Tammerfors och Åbo.

www.frisbeepoint.fi

Frisbee-webshop som också har affär i Helsingfors, Tali.

www.powergrip.fi
Ny webshop, som också har lagerförsäljning i Uleåborg.

www.kiekkopiste.fi
Ny webshop.